Hlavní obsah

Klaus říká hlouposti, píše slovenský deník

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projev českého prezidenta Václava Klause k výročí vzniku Československa rozhněval komentátora slovenského deníku Sme natolik, že neváhal označit slova českého prezidenta za hlouposti. Komentátora k tomu vedlo označení státu, který vznikl v roce 1918 za „český stát“ bez zmínky o Slovácích.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus pronáší sváteční projev.

Článek

Prezident Klaus svůj projev zahájil větou: "Sešli jsme se na tomto historickém místě, abychom si připomněli, že novodobému českému státu přibyl další rok. Od vzniku naší republiky zanedlouho uplyne již sto let."

„Byl to ale i společný stát Čechů a Slováků a oba národy v něm měly, nebo alespoň měly mít, rovnocenné postavení. Když tedy Klaus tento stát označuje jen za stát Čechů, může to být proto, že si skutečně myslí, že šlo jen o rozšířené Česko, v němž byli ostatní jakýmsi bezvýznamným přívěskem, co ani nestojí za zmínku. Nebo to tvrdí, protože už dlouho systematicky brnká na struny českého nacionalismu a samolibosti, aby si budoval popularitu. Nejspíš to bude obojí,“ píše Sme.

Komentátor označil českého prezidenta za celkem inteligentního, vzdělaného a pracovitého. „Když tedy začne říkat hlouposti a věci v rozporu s realitou, což dělá téměř vždy, když promluví, je těžké se rozhodnout, zda si vážně myslí to, co plácá, nebo jen záměrně vodí za nos. Protože je ale každý člověk včetně Klause tvor složitý, pravděpodobně to bude jedno i druhé,“ konstatoval komentátor deníku Sme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám