Hlavní obsah

Janukovyčova Strana regionů vyhrála volby, podle Klička má většinu opozice

Reuters, Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská vládní Strana regionů se stala jasným vítězem nedělních ukrajinských parlamentních voleb. Vyplývá to z průběžných výsledků, které v pondělí zveřejnila ukrajinská volební komise po sečtení 40 procent odevzdaných hlasů. Podle některých odhadů může získat většinu i sama, uvedla BBC. O majoritě pro opozici zase hovoří lídr strany Udar, boxer Vitalij Kličko.

Povolební oslavy na UkrajiněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mezinárodní pozorovatelé odsoudili volby jako krok zpět od demokracie.

Strana regionů se již prohlásila za vítěze voleb, k čemuž uvedl vicepremiér Borys Kolesnikov: "V parlamentu je 225 křesel z jednomandátových obvodů a my vidíme, že naši kandidáti vyhrávají dvě třetiny z nich." Premiér Mykola Azarov dodal, že očekává, že Regiony budou mít většinu v parlamentu. Právě jednomandátové obvody mohou pomoci vládní straně.

Kličko proti tomu protestuje. "Podle volebních výsledků získaly opoziční síly přes padesát procent hlasů. Podle různých zdrojů je to 50 až 57 procent. Jsem si jist, že kdyby se nekonaly volby podle stávajícího volebního zákona, mohli bychom většinu mít už nyní, odvolat stávající vládu a sestavit novou koaliční vládu," prohlásil v pondělí.

Stranu regionů prezidenta Viktora Janukovyče po sečtení dvou pětin hlasů podpořilo 35,61 procenta voličů, jejího hlavního soupeře, opoziční blok Všeukrajinské sdružení Otčina expremiérky Julije Tymošenkové, 21,55 procenta voličů. Na třetím místě jsou s 15,1 procenta hlasů komunisté, kteří v dosavadním parlamentu vystupovali jako hlavní partner Strany regionů. Poměrně mají komunisté a Strana regionů něco málo přes padesát procent hlasů.

Do parlamentu se 450 poslanci se dostal i Kličkův Udar a nacionalistická Svoboda, což by mohlo zkomplikovat sestavení vlády.

Foto: ČTK/AP

Sčítání hlasů na Ukrajině

Strana Udar světové boxerské hvězdy Vitalije Klička má 12,83 procenta hlasů, nacionalistická strana Svoboda, která je silná na západě Ukrajiny, získala 8,05 procenta. Jejich vstup do parlamentu může zamíchat rozložením politických sil, protože komunisté se Stranou regionů mají kolem padesáti procent hlasů. Opozice však není jednotná.

Kličko věří ve vítězství opozice

Udar se netají plánem na parlamentní spojenectví s Tymošenkovou, ale má výhrady k nacionalistické Svobodě, kterou kritici označují za xenofobní a antisemitskou. Strana Otčina vězněné expremiérky se přitom už dohodla na povolební spolupráci s extrémně protiruskou Svobodou, která odmítá jazykový zákon pro menšiny.

Foto: Vasily Fedosenko, ČTK/AP

Kličko se raduje.

Kličko svůj úspěch komentoval už v noci na pondělí: „Momentálně jsme podle volebních výsledků třetí nejsilnější stranou na Ukrajině co do podpory voličů. Myslím si, že to není špatný výsledek pro mladou stranu, a jsem si jist, že ho zúročíme a ukážeme svou profesionalitu a odpovědnost při práci v parlamentu. Před pár měsíci Udar vedený sportovcem, světovým boxerským šampiónem v těžké váze vyvolával u lidí jen úsměvy a úšklebky, ale postupně ty úšklebky zmizely.“

Politolog: Lidé volí nacionalisty na protest

Ukrajinský politolog Mychajlo Pohrebinský řekl agentuře Reuters k úspěchu Svobody: „Radikální nacionalistická síla, jejíž program je v zásadě protievropský, posílila. Bude těžší vstoupit do Evropy s programem plným netolerance. To není jen pravice, je to extrémní pravice.“ Vysvětlil ale i důvod jejího úspěchu: „Mnoho lidí ve Lvově říká - nepodporujeme ideály Svobody, ale dokud je u moci Strana regionů, budeme volit Svobodu.“

Podle ukrajinských médií se do parlamentu v obvodech s většinovým systémem hlasování dostalo i několik desítek nezávislých kandidátů, kteří se v budoucích koaličních rozhovorech mohou stát jazýčkem na vahách. Znalci ukrajinské politické scény tvrdí, že většina nezávislých má blíže k prezidentu Janukovyčovi, což vyhlídky jeho Strany regionů na vládnutí posiluje. Samotné vedení strany vyjádřilo přesvědčení, že bude mít v nové sněmovně jako dosud prostou většinu.

Zvítězí-li skutečně Janukovyč, lze podle agentury Unian očekávat, že někteří opoziční poslanci vládnímu vábení neodolají a přeběhnou. Přeběhlictví je na Ukrajině běžné.

Podle prvních reakcí zahraničních pozorovatelů proběhly volby vcelku transparentně a bez větších komplikací. Některé zahraniční mise ale upozorňovaly na skupování volebních hlasů, rozdávání "volebních dárků" a technické problémy při sčítání hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám