Hlavní obsah

Churchill chtěl nacistické pohlaváry popravit bez soudu

Novinky, rei

Někdejší britský premiér Winston Churchill na sklonku války navrhoval popravu vedoucích představitelů nacistického Německa bez soudu. Návrh, který podle záznamů bývalého šéfa kontrarozvědky MI5, zveřejněných listem Guardian, přednesl Churchill spojencům na konferenci v Jaltě, přijat nebyl a nacistické pohlaváry soudili v Norimberku.

Foto: Profimedia.cz

Původní snímek

Článek

Churchill se podle záznamů obával toho, že umožnění slyšení nacistickým válečným zločincům bude nebezpečným příkladem do budoucna. Jeho partneři v Jaltě v únoru 1945 ale nesouhlasili. Prezident Franklin Delano Roosevelt dospěl k názoru, že americká veřejnost by chtěla soud, a sovětský vůdce Josif Stalin v procesu spatřoval propagandistický potenciál, zapsal do deníku tehdejší šéf MI5 Guy Liddell.

Samotný šéf tajné služby, jenž si záznamy vedl v průběhu 40. i 50. let souhlasil s postojem hlavního britského žalobce sira Theobalda Mathewa, že by někteří nacisté měli být „odpraveni“. Byl přesvědčen, že jen tak může být učiněno spravedlnosti zadost, a právo by tak nepřišlo o svoji pověst.

„Zdá se mi, že jsme vtahováni do parodie spravedlnosti, které v uplynulých dvaceti letech zažívá Sovětský svaz,“ zapsal si k tomu Liddell.

O rok později, když se účastnil procesu s nacistickými pohlaváry v Norimberku, dospěl k přesvědčení, že se nemýlil. „Člověk se nemůže zbavit pocitu, že většinu toho, z čeho je těch 21 lidí za období 14 let obviněno, dělali Rusové po dobu 28 let,“ poznamenal si do deníku. Dodal, že to procesu dává podivnou atmosféru.

V Norimberku byli po válce vůbec poprvé v dějinách z hlediska trestního práva souzeni váleční agresoři a jejich činy. Mezi obviněnými byli bývalý velitel letectva Hermann Göring, velitel válečného námořnictva a na pár dní i pozdější prezident Karl Dönitz či dvorní architekt vůdce Adolfa Hitlera Albert Speer.

Reklama

Výběr článků

Načítám