Hlavní obsah

Sacharovovu cenu získala dvojice vězněných Íránců

Novinky, rei
Štrasburk

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, udílenou každoročně Evropským parlamentem (EP), získala v pátek dvojice vězněných íránských osobností Nasrín Sotúdeová a Džafar Panahí. O vítězích tradičně rozhodli předsedové jednotlivých parlamentních frakcí.

Foto: Evropský parlament

Filmař Džafar Panahí a právnička Nasrín Sotúdeová

Článek

Nasrín Sotúdeová je právnička a obhájkyně lidských práv. „Zastupovala vězněné opoziční aktivisty a mladistvé, kteří čelí trestu smrti,“ uvedl Evropský parlament.

Džafar Panahí je filmový režisér, scénárista a střihač. Jeho filmy se podle EP často zaměřují na těžký úděl dětí, chudých a žen.

Cenu dostal i Dubček

Parlament cenu, kterou doprovází odměna ve výši 50 000 eur, uděluje už přes dvacet let na svém zasedání okolo 10. prosince, který je výročím deklarace lidských práv OSN. Ta byla vyhlášena před 62 lety.

Andrej Sacharov byl ruským fyzikem, členem Akademie věd a disidentem. Jeho úsilí bránit základní lidská práva proti netoleranci a represi ocenila v roce 1975 Nobelova cena za mír.

Sacharovovu cenu získalo loni pět lidí účastnících se aktivně tzv. arabského jara. Mezi předchozí vítěze patří i nositelé Nobelovy ceny Nelson Mandela (1988), Aung Sang Su Ťij (1990) a OSN, zastoupená generálním tajemníkem Kofi Annanem (2003). V roce 1989 byla Sacharovova cena udělena Alexandru Dubčekovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám