Hlavní obsah

Francouzský ministr vyklidil ulici pro nakupující manželku, píše týdeník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls dal podle satirického týdeníku Le Canard Enchaîné odklidit z ulice všechny otrapy a žebráky, aby jeho žena mohla nerušeně nakupovat. Valls to popírá. Místní policista zdůvodnil zvýšenou přítomnost hlídkujících strážníků tím, že žebrající ženy a děti ministrovu choť rozrušovaly.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls s manželkou Anne Gravoinovou

Článek

Ministr Valls žije se svojí manželkou a houslistkou Anne Gravoinovou, doprovázející často i hvězdného rockera Johnnyho Hallydaye, u náměstí Place de la Bastille kousek od operní scény. V okolí přitahujícím díky levným restauracím turisty i mladé Pařížany nechybí ani žebráci, tuláci a bezdomovci.

Nedávno ale odsud museli zmizet. Když se ptali na důvod, policisté jim údajně odpovídali, že je to na příkaz ministra vnitra. Podle Le Canard Enchaîné dal Valls žebráky odstranit poté, co si mu manželka stěžovala, že po ní během nakupování v místním supermarketu Franprix žádal jeden otrapa peníze. Na místě se rázem začali rojit hlídkující policisté.

„Před vstupem do obchodu se začali objevovat před dvěma týdny. Od té doby se vracejí a vykazují lidi pryč,“ řekl týdeníku management supermarketu.

Místní úřady potvrdily, že bezdomovci a žebráci byli vytlačeni od bočních ulic. Vedení pařížské policie uvedlo, že agresivnější postup vyvolaly petice obyvatel a stížnosti místních pravicových politiků. Jeden z nejmenovaných policistů nicméně novinám řekl, že příčinou je ministrova žena. „Je to kvůli madam Vallsové, kterou šokovalo to, že zde žebrají ženy se svými dětmi,“ uvedl.

Britský list Daily Telegraph poznamenal, že už o Charlesovi de Gaulleovi se říkalo, že dal z náměstí Place de la Madelaine odvést všechny prostitutky, protože tam jeho manželka Yvonne nakupovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám