Hlavní obsah

Na finského premiéra zaútočil muž nožem, ochranka ho zlikvidovala

– Helsinky

Finského premiéra Jyrkiho Katainena (41) se pokusil v pondělí na předvolebním mítinku napadnout v Turku na jihozápadě země útočník vyzbrojený nožem. Zastavila ho premiérova ochranka. Ministerský předseda z incidentu vyvázl bez zranění a mohl poté pozdravit své příznivce. Policie útočníka podle agentury Reuters odvedla v poutech.

Foto: ČTK/AP

Finský premiér Jyrki Katainen

Článek

Katainen byl v Turku na shromáždění před nedělními obecními volbami. Premiérův mluvčí Kari Mokko řekl, že muž ohánějící se nožem byl zadržen dříve, než dokázal proniknout až k předsedovi vlády.

Mokko nesdělil žádné podrobnosti týkající se útočníka.

Bývalý učitel Katainen, jenž je zároveň předsedou konzervativní Národní koaliční strany, po volbách v dubnu 2011 sestavil velkou koalici šesti stran, v níž jsou i sociální demokraté.

Do parlamentu se dostal poprvé v roce 1999, stranu vede od roku 2004 a ve vládě z let 2007-2011 byl vicepremiérem a ministrem financí.

Terčem útoku se na konci září v Chrastavě na Liberecku stal český prezident Václav Klaus, když na něj několikrát vypálil z plastové pistole šestadvacetiletý muž. Prezidentova ochranka proti němu nezasáhla. [celá zpráva]

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám