Hlavní obsah

Německý zubař nezaměstnal zahalenou muslimku, teď musí platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Soud v Berlíně uložil pokutu 1500 eur (víc než 37 000 korun) zubaři, který odmítl zaměstnat jako asistentku mladou muslimku odmítající sundat si tradiční šátek. Jde zřejmě o první verdikt svého druhu v Německu, napsal server Tagesspiegel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zubař porušil zákon, protože odmítl zaměstnat žalující z jediného důvodu, že odmítla přestat nosit závoj. To odporuje zákonu o rovném postavení náboženství," vysvětlil podle ČTK mluvčí soudu. Soud uložil pokutu už v březnu, ale teprve nyní vešel verdikt ve známost.

Mladá žena žádala o místo v ordinaci v berlínském obvodu Spandau (Špandava) loni v létě. Zubař přiznal, že uchazečka měla náležitou kvalifikaci a hodila by se do jeho týmu, ale jelikož odmítla sundat si šátek, nepřijal ji. Muslimka se následně obrátila pro pomoc na místní tureckou organizaci a případ skončil u soudu.

Ten shledal, že zubař porušil zákon o rovnoprávném zacházení. Ženin šátek je podle něj výrazem její víry a zbožnosti a nepředstavuje hygienické riziko v zubařské praxi. Zubařská ordinace je podle soudu místem „náboženské neutrality“, kde by nikdo neměl být kvůli své víře postihován.

Zákaz platí jen někde

V některých spolkových zemích sice platí zákaz nošení závojů pro zaměstnance ve veřejné správě a ve školách, ale soukromé podnikatele zákony k takovým požadavkům vůči svým zaměstnancům neopravňují.

Německé soudy řešily spory ohledně zákazu nošení muslimského šátku ze strany zaměstnavatele už dříve, ale dosud se vždy jednalo o pracoviště spojené s některou církví, uvedl Tagesspiegel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám