Hlavní obsah

Nahé ukrajinské feministky protestovaly proti francouzské justici

Paříž

S obnaženými prsy v pondělí protestovaly před francouzským ministerstvem spravedlnosti v Paříži ukrajinské feministky z hnutí Femen. Na dveře ministerstva feministky připevnily ceduli "Klub násilníků".

Foto: ČTK/AP

Vůdčí postava Femenu Inna Ševčenková (v popředí) do Paříže uprchla z Ukrajiny, kde hnutí vzniklo a pravidelně pořádá podobné protesty.

Článek

Aktivistky nesouhlasí s rozsudkem z minulého týdne, kdy francouzský soud omilostnil deset mužů obviněných z hromadného znásilňování nezletilých dívek před třinácti lety. Před budovou úřadu demonstrovalo na čtyři sta dalších lidí.

Francouzský soud minulý týden deset mužů ze čtrnácti obviněných zprostil viny a vydal čtyři mírné tresty od tříleté podmínky do jednoho roku nepodmíněně. K opakovanému sexuálnímu násilí na dvou dívkách docházelo údajně v letech 1999-2001 na pařížském předměstí. Dívkám tehdy bylo 15 a 16 let.

"Feministické hnutí Femen obviňuje francouzskou justici ze spoluúčasti na hromadném znásilňování nezletilých," stojí v dnešní tiskové zprávě hnutí.

Petici proti mírným výrokům soudu podepsalo 22.000 občanů. Před ministerstvo se jich dnes dostavilo čtyři sta.

Francouzská pobočka hnutí Femen se konsolidovala poté, co vůdčí postava Femenu Inna Ševčenková uprchla z Ukrajiny do Paříže. Na Ukrajině v srpnu a v září hnutí Femen demonstrovalo na podporu Pussy Riot a proti vlivu pravoslavné církve ve společnosti. Dnešní akce nebyla ve Francii první.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám