Hlavní obsah

Referendum o vyhlášení samostatnosti Skotska bude za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Britský premiér David Cameron a předseda skotského kabinetu Alex Salmond se v pondělí v Edinburghu dohodli na referendu o vyhlášení nezávislého Skotska, uvedla BBC. Lidové hlasování by se mělo uskutečnit na podzim 2014 a hlasující by měli odpovídat na prostou otázku, zda si přejí, aby Skotsko opustilo Spojené království.

Premiéři Skotska Alex Salmond a Británie David Cameron po podpisu dohody o referendu o nezávislosti Skotska.

Článek

Dohoda vznikla na základě kompromisu. Londýn ustoupil v době konání, protože David Cameron opakovaně naznačoval, že by se referendum mělo konat co nejdříve.

Předseda Skotské národní strany (SNP) naopak akceptoval, že bude položena jednoduchá otázka, na kterou se bude odpovídat ano, nebo ne. Skotové se vzdali druhé otázky, zda by Skotsko mělo získat ve spojeném království ještě větší práva, než má nyní.

Hlasovat budou moci i nezletilí od 16 let výše.

Dohoda také oba strany zavazuje, aby spolupracovaly v zájmu lidu Skotska bez ohledu na výsledek referenda.

SNP po svém vítězství v loňských volbách uvedla, že za její vlády se bude hlasovat v referendu o odtržení od Velké Británie. Cameron chtěl dřívější termín, neboť měl pocit, že v něm by se více Skotů vyjádřilo proti odtržení. Otázka výsledku je ale otevřená, protože není jasné, jaký vliv bude mít na voliče přetrvávající krize.

Dříve mělo Skotsko zájem se odtrhnout, neboť mělo pocit, že z příjmů ze severomořské ropy se málo vrací do Skotska, a že v případě nezávislosti by z ní Skotsko získávalo více. Její zásoby však nejsou neomezené.

Vzhledem ke krizi v eurozóně také klesá zájem Skotska o přijetí eura místo libry. Dříve Skotové uvažovali o vstupu do eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám