Hlavní obsah

EU zpřísní sankce proti Íránu

Brusel

Evropská unie v pondělí schválila uvalení dalších sankcí na Írán, aby tak zesílila tlak na Teherán kvůli jeho spornému jadernému programu, řekl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle agentuře Reuters. Cílem je, aby Írán neobohacoval uran na více než 20 procent.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Šéf německé diplomacie Guido Westerwelle

Článek

„Rozhodli jsme se pro další balíček sankcí, abychom zvýšili tlak,“ řekl ministr a dodal, že cílem je dovést Írán k ústupkům při jednání, která jsou stále klíčová. Mezinárodní společenství chce donutit Írán, aby neobohacoval uran na více než 20 procent, Teherán ale hrozí, že ho obohatí na 60 procent. [celá zpráva]

Kvůli jadernému programu visí ve vzduchu hrozba jednostranného izraelského útoku na íránská jaderná nařízení.

Rozšířeny budou sankce na banky, průmysl, obchod, prodej plynu i lodní dopravu. Mimo jiné budou zakázány transakce mezi evropskými a íránskými bankami s výjimkou plateb týkajících se humanitární pomoci, potravin a léků, uvedla BBC.

Evropští obchodníci budou muset žádat předem své vlády o schválení obchodu s povoleným zbožím. Zakázány budou i krátkodobé úvěry na obchod s Íránem. Už jsou zakázány střednědobé a dlouhodobé.

EU také zakáže dovoz íránského plynu.

Už stávající sankce ze strany USA a EU, v rámci nichž byl Írán vyškrtnut z mezibankovního systému SWIFT, a nemůže tak prodávat ropu do EU, měly značný dopad na ekonomiku Íránu a vedly k silnému poklesu rijálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám