Hlavní obsah

Školačku, kterou postřelili tálibové, budou léčit v Británii

Londýn

Vážně zraněná pákistánská školačka, prosazující právo dívek na vzdělání, se bude léčit ve Velké Británii. Čtrnáctiletou Malalaj Júsufzaiovou střelili minulý týden islámští radikálové zblízka do hlavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zraněná školačka odletěla na léčení do BritánieVideo: Reuters

 
Článek

Malalaj byla trnem v oku extremistů z hnutí Tálibán. Dívka si vedla i deník o tom, jak lidé v údolí Svát pod nadvládou Tálibánu trpí. Radikálům se nelíbilo, že podporuje sekularismus, a vyslali na ni vražedné komando.

Dvojice útočníků udeřila v úterý, když se dívka se spolužačkami vracela ze školy. Ozbrojenci zastavili dodávku, v níž cestovala desítka dívek, na rušné ulici ve městě Mingora. Malalaj však útok přežila, ovšem s těžkými zraněními, zasáhli ji do hlavy. Zraněné byly ještě dvě další školačky.

Foto: Reuters

Malalaj Júsufzaiová

Tálibán po nevydařené akci varoval, že udeří znovu.

Malalaj dosud léčili ve vojenské nemocnici v Rávalpindí. Do Británie byla převezena díky peněžnímu daru ze Spojených arabských emirátů, které budou hradit také další léčbu. Lékaři upozorňují, že příštích několik dnů zásadně rozhodne o osudu dívky. Její stav se v uplynulých hodinách zlepšil, Malalaj začala hýbat rukama i nohama.

Pákistánská policie v souvislosti se střelbou v Mingoře zatkla čtyři lidi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám