Hlavní obsah

Aktivisté chtějí zpátky Stalingrad

– Petrohrad

Skupina petrohradských aktivistů se rozhodla zorganizovat sběr podpisů pod petici za přejmenování města Volgogradu. Podle agentury RIA Novosti by se město mělo vrátit k názvu Stalingrad, který neslo v letech 1925 až 1961. Přejmenování chtějí organizátoři kampaně dosáhnout do února příštího roku, kdy se bude slavit 70. výročí vítězného konce stalingradské bitvy, jež přinesla zásadní obrat ve vývoji druhé světové války na východní frontě.

Foto: Profimedia.cz

Lidé ve Volgogradu pod výzdobou připomínající výročí konce druhé světové války

Článek

S návrhem přišla organizace pojmenovaná Odborový svaz ruských občanů, která se nedávno angažovala v tažení proti rockové skupině Pussy Riot, Stala se také jedním z žalobců proti americké popové hvězdě Madonně, která při svém letošním petrohradském koncertě hájila práva ruských homosexuálů. [celá zpráva]

"Odboráři" svou organizaci založili v roce 2008 a součástí jejich programu je mimo jiné zrušení moratoria na trest smrti a zestátnění všech přírodních zdrojů. Chtějí také pohnat před soud někdejšího sovětského prezidenta Michaila Gorbačova za to, že podle nich způsobil rozpad Sovětského svazu.

Kampaň za přejmenování Volgogradu má začít o víkendu. Sběr podpisů v petrohradském Alexandrovském parku má doprovázet hudba vojenských dechových kapel, na místě má být vojenská polní kuchyně a výstava zbraní z dob druhé světové války. Akci podpořili i autoři projektu "Autobus vítězství", kteří každoročně v květnových dnech v ruských městech na počest výročí konce druhé světové války zdobí městské autobusy obrazy Josifa Stalina.

Dnes miliónový Volgograd byl jako pevnostní město založen v 16. století a až do roku 1925 nesl jméno Caricyn podle nedaleké řeky Carica.
Pojmenování Stalingrad, které mělo být projevem uznání bolševickému diktátorovi, bylo zrušeno v roce 1961 po odsouzení Stalinova kultu. K původnímu jménu se ale město nevrátilo, z rozhodnutí tehdejšího stranického šéfa Nikity Chruščova dostalo neutrální pojmenování Volgograd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám