Hlavní obsah

Případ Pussy Riot skončí asi až ve Štrasburku, komentuje ruský tisk

Moskva

Ruský tisk se v čtvrtečních komentářích pozastavuje nad "třetinovou spravedlností", tedy rozhodnutím odvolacího soudu propustit jednu z členek punkové skupiny Pussy Riot na svobodu a ostatní dvě ponechat dva roky ve vězení za výtržnost v pravoslavném chrámu. Komentátoři předvídají, že případ tím nekončí, další dějství lze čekat u nejvyššího soudu a ve Štrasburku.

Foto: Reuters

Pussy Riot

Článek

"Uvěznění a absurdní, zjevně politický soudní proces s účastnicemi punkové modlitby v chrámu Krista Spasitele je pozdvihl na prapory opozice. Režim je trestal nikoliv za konkrétní delikt (se kterým trestní zákon nepočítá), ale za urážlivou akci, za zásah do slabin," připomněly Vedomosti.

Dodaly, že veřejnost až dosud všechny punkerky vnímala výlučně jako celek v duchu "Pussy Riot jsou proti systému, systém je proti Pussy Riot". Teď však jedna z nich, Jekatěrina Samucevičová, změnila obhajobu a za "narušení obrazu tří mučednic" vyšla na svobodu. "Politický protest proti systému" se změnil v "individuální konání v rámci systému", ve kterém režim hrozbu nespatřuje. Absurdně se však ukázalo, že hlavní vina odsouzených má spočívat v "křepčení" před oltářem - Samucevičová si nestihla zakřepčit, tudíž není vinna.

Nejvíce nelogický soud na světě

Moskovskij komsomolec vyzývá režim, aby na ostudný případ konečně zapomněl. Ruský soud se však ve světle posledního rozhodnutí jeví nejen "nejhumánnějším, ale i nejvíce nepředvídatelným a nelogickým na světě", a tak "naprosto nepotřebný skandál má nekonečně daleko k završení".

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Podle komentátora přívrženci Pussy Riot na Západě i doma přijali dílčí osvobození jako známku slabosti či dokonce kapitulace režimu. Odpůrci skupiny naopak soptí nad "přehnaným liberalismem" soudu. V důsledku bude případ nadále otravovat veřejný život. Ačkoliv od počátku bylo jasné, že pronásledování "smolařských hudebnic" nestojí za námahu, neboť režimu vynese jen špatné dividendy, a ve vření lze jen hádat, "zda se píše rok 2012, 1912 či 1612?".

Kdyby tak soud raději osvobodil všechny tři punkerky, aby zůstaly stejně jako dříve "široce známy jen v úzkých kruzích" a Rusko si ušetřilo spoustu promarněného času, energie a emocí, uzavřel Moskovskij komsomolec.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chce trestat hanobení víry vězením

V ruské Dumě byl ve středu předložen návrh zákona, podle něhož by se urážka náboženského cítění věřících trestala až třemi lety vězení a zneuctění svatyň pěti...

Výběr článků

Načítám