Hlavní obsah

Polsko chystá ještě větší zpřísnění potratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polští poslanci se ve středu rozhodli dál pracovat na zostření protipotratového zákona, který se už nyní řadí mezi nejpřísnější v Evropě. Poslanci také zamítli možnost povolit interrupci na přání žen do 12. týdne těhotenství.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V Polsku smí podle současného zákona jít na potrat pouze ženy, které otěhotněly následkem znásilnění nebo incestu, pokud těhotenství ohrožuje jejich život nebo zdraví, nebo pokud je vysoce pravděpodobné, že plod je těžce a nevratně poškozený. Třetí podmínka vadí poslancům z ultrakonzervativní strany Solidární Polsko. Svým návrhem chtějí zakázat to, co nazývají nemorálními potraty.

"Vracíme se do středověku," uvedli politici liberálního Palikotova hnutí reakci na to, že poslanci nesmetli ze stolu zpřísnění současných předpisů. Hlasování znovu ukázalo, že v nejsilnější parlamentní straně, pravicově-liberální Občanské platformě (PO) premiéra Donalda Tuska, je velmi silné konzervativní křídlo.

Část jejích poslanců zákaz potratu v případě poškození plodu podpořila. Je ale nepravděpodobné, že by ho všichni konzervativci v PO schválili i v závěrečném čtení a návrh zákona v dolní komoře parlamentu nakonec prošel.

Polští poslanci naopak velkou většinou odmítli návrh Palikotova hnutí, aby ženy do 12. týdne mohly zcela samy rozhodovat o tom, zda se stanou matkami nebo ne, a aby případný potrat byl hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

Palikotovo hnutí také chtělo, aby děti ve školách měly už od první třídy minimálně jednu hodinu sexuální výchovy týdně a aby antikoncepce byla hrazená z pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám