Hlavní obsah

Katalánci chtějí nezávislost na Španělsku, parlament jim ale referendum zamítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský parlament v úterý zamítl žádost katalánských poslanců, aby Katalánsko mohlo uspořádat referendum o nezávislosti. Proti záměru Katalánců hlasovali společně vládní konzervativci se socialistickou opozicí, napsala agentura Reuters.

Foto: Albert Gea , Reuters

Organizátoři kampaně za osamostatnění Katálanska před chrámem Sagrada Familia v Barceloně

Článek

Žádost o povolení referenda předložili do parlamentu poslanci Republikánské levice Katalánska (ERC). Jejich požadavek byl dalším projevem sílících separatistických nálad v autonomní oblasti, která se v posledních týdnech stále víc snaží emancipovat se od Madridu.

Katalánsko v září žádalo centrální španělskou vládu o vytvoření vlastního úřadu pro výběr daní. Španělský konzervativní premiér Mariano Rajoy to odmítl kvůli údajné neslučitelnosti s ústavním pořádkem. Později Rajoy prohlásil, že separatisté žádající větší autonomii Katalánska chtějí Španělsko zničit.

Foto: , Novinky

Katalánsko je hospodářsky nejvýkonnějším regionem Španělska, ale také jedním z nejzadluženějších. Vládu v Madridu požádala ústřední vládu o finanční pomoc přesahující pět miliard eur (přes 125 miliard korun).

Katalánsko má 7,6 miliónu obyvatel. Už dnes jsou Katalánci uznáváni jako národnostní skupina a katalánština je v regionu jedním z úředních jazyků. Katalánsko desetiletí usiluje o ještě větší autonomii a podle nejnovějších průzkumů by si více než polovina Katalánců přála vytvoření samostatného státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám