Hlavní obsah

Rusko nasadilo proti vzbouřencům na Kavkazu vrtulníky

Moskva

Rusko zahájilo v úterý ráno rozsáhlý útok proti islámským radikálům na severním Kavkazu. Nasazeny byly vrtulníky a dělostřelectvo, uvedla agentury Interfax.

Článek

Rozsáhlá akce byla odvetou za akci extremistů u obce Datych, kde se vojáci dostali do pasti extremistů. Na místě zůstali mrtví a ranění, přesnou bilanci obětí ruská média nepřinesla.

Po vymezení oblasti, kde se povstalci ukrývají, zahájilo ruské dělostřelectvo rozsáhlý útok na lesní masiv Sunženského okresu na hranicích s Čečenskem, uvedl Interfax.

Podle ruských médií byly exploze bomb svržených z vrtulníků slyšet až v dagestánské Machačkale. Podle listu Kommersant byl ale útok podniknut v Dagestánu na Agač-aul, který od Machačkaly odděluje hora Tarki-tau.

Ruským bezpečnostním složkám se nedaří zastavit v Dagestánu vlnu násilí, kterou tu rozpoutaly skupiny náboženských extremistů s cílem vybudovat v regionu ortodoxní islámský emirát.

Moskva se proto rozhodla povolat znovu do bojů v hornaté republice armádu, která odtud odešla v roce 2006. Proti ozbrojencům od té doby zasahovaly jen posílené policejní jednotky, vojska ministerstva vnitra a bojovníci elitních komand OMON.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám