Hlavní obsah

Výstava Human body snižuje lidskou důstojnost, bouří se slovenští katolíci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Výstava Lidské tělo - The Human Body Exhibition dráždí slovenskou katolickou církev. Podle církve je výstava hrubým znevážením a hanobením mrtvých lidských těl. Církev proto žádá zákaz výstavy.

Foto: Profimedia.cz

Výstava Human body v Kyjevě

Článek

V odůvodnění této žádosti katolická církev uvádí, že mrtvá lidská těla jsou „preparována a vystavována s cílem zisku a způsobem ponižujícím lidskou důstojnost“.

Spišský biskup Štefan Sečka vyzval věřící, aby výstavu nenavštěvovali. „Návštěvu výstavy by neměli doporučovat ani dětem a nezletilé mládeži,“ uvedl Sečka, který je předsedou subkomise pro bioetiku Konference biskupů Slovenska.

Organizátoři výstavy argumentují tím, že výstava je připravena tak, aby nikoho nepohoršovala. „Má spíš vědecký účel, především pro školy, aby si děti uměly představit, jak lidské tělo funguje,“ říká Štěpán Janeček zástupce firmy JVS Group, která výstavu organizuje.

Tvrdí, že všichni lidé před smrtí souhlasili s tím, aby jejich těla byla vypreparována a vystavena. „Zacházíme s nimi opatrně a s úctou. Po skončení série výstav těla zpopelníme a pohřbíme,“ dodává Janeček.

Výstava se koná na výstavišti Incheba v bratislavské Petržalce. Od srpna do listopadu je zde vystaveno přes 200 lidských těl.

Reklama

Výběr článků

Načítám