Hlavní obsah

Britce museli odstranit žaludek, vypila "efektní" koktejl s tekutým dusíkem

Londýn

Britské dívce Gabby Scanlonové museli lékaři ve čtvrtek v den jejích 18. narozenin urgentně odstranit žaludek. Měla ho perforovaný poté, co na narozeninové oslavě vypila v baru koktejl, do něhož byl přimíchán tekutý dusík, aby z něj stoupal efektní dým. Dívka podle sdělení policie zůstává v nemocnici, ale její stav je již stabilizovaný, uvedla agentura Press Association.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dívka si ve čtvrtek večer vyrazila do centra Lancasteru, aby oslavila své narozeniny v baru Oscar's. Poté, co vypila specialitu místního barmana, nemohla popadnout dech a začala mít silné bolesti v žaludku. Ještě během noci byla převezena do nemocnice Lancaster Royal Infirmary a okamžitě operována.

"Názor lékařů je takový, že kdyby nebyla provedena urgentně operace, mohlo to mít fatální následky," sdělila místní policejní mluvčí. "Vyšetřování je v počátcích a stále vyslýcháme svědky, aby zjistili všechna fakta,“ dodala.

Díky dusíku drink efektně dýmá

V září zveřejnil bar na svých facebookových stránkách obrázek koktejlu Pornstar Martini, který kromě šampaňského obsahuje také tekutý dusík, aby z drinku stoupal efektní dým. Jeho cena činila 8,95 libry.

Koktejl s tekutým dusíkem

Tekutý dusík je ovšem velmi nebezpečný, protože jeho bod varu je -196 stupňů Celsia. I jeho páry mohou být vhledem k extrémně nízké teplotě nebezpečné a mohou popálit sliznice v nose a v ústech i jícen. A jak se ukázalo, také žaludek, kde množství par může vést k jeho perforaci.

Použití tekutého dusíku propagoval kuchař Heston Blumenthal, který jej mimo jiné využíval i pro výrobu zmrzlin, napsal list Daily Mail.

Po případu Scanlonové se předběžně přestalo s prodejem všech nápojů obsahujících tekutý dusík, uvedla mluvčí. Všichni zúčastnění podle ní na vyšetřování spolupracují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám