Hlavní obsah

Rusko slaví prezidentovy šedesátiny, Putin zůstal doma

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli v úzkém rodinném kruhu slaví své šedesáté narozeniny. Rusku vládne s přestávkou už od roku 2000, jde o jeho třetí funkční období. Po celé zemi se konají nejrůznější akce, koncerty počínaje a výstavami prezidentových fotografií konče.

Foto: Reuters

Kresba v ulicích Putinova rodného Petrohradu.

Článek

Do pomyslné fronty gratulantů se už časně ráno jako první postavil běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Ocenil nejen "bohaté zkušenosti, životní moudrost a zásadovost" oslavence, ale i jeho osobní příspěvek "k "posílení vskutku bratrských vztahů" i k "novému dechu" strategickému partnerství.

Přál i Kim Čong-un

Vzápětí následovali vůdci dalších postsovětských států i domácí hodnostáři. Putinův předchůdce v Kremlu, nynější premiér Dmitrij Medveděv svému šéfovi daroval knihu o letní imperiální rezidenci Carském Selu z roku 1910. Ze zahraničí "štěstí a zdraví" popřál severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Foto: Reuters

Výstava kreseb a obrazů s motivy Vladimira Vladimiroviče Putina

Podle listu RBK Daily poštovní úřad obsluhující Kreml údajně pracuje na plné obrátky, aby se vypořádal s horami gratulací. Tradice od šéfů velkých podniků a bank žádá i osobní dary, mezi nimiž je prý i sousoší Putinovy rodiny. Motorkářský klub Noční vlci chtěl darovat motocykl, ale kvůli nesouhlasu prezidentovy ochranky se omezil jen na vestu.

Policie zatýkala opoziční aktivisty

Asi dvě stovky Moskvanů si v neděli naopak připomněly výročí vraždy Anny Politkovské. Opoziční novinářku zastřelili před šesti lety právě na Putinovy narozeniny a její vražda, podobně jako v případě řady jiných kritiků Kremlu, zůstává dodnes neobjasněna.

Foto: Reuters

Opoziční aktivisté krájí narozeninový dort.

Opoziční happening k nedělním narozeninám ruského prezidenta Vladimira Putina skončil v Moskvě a v Petrohradě zatýkáním. Opozice hodlala žertovnými dárky oslavenci a heslem "Vyprovázím dědečka do penze" připomenout, že pro běžné Rusy jsou šedesátiny důvodem k odchodu do důchodu. Ale policisté náladu na žerty neměli a několik demonstrantů zatkli. Mezi zatčenými v okolí prezidentské kanceláře se ocitli například politik a novinář Roman Dobrochotov, opoziční aktivistka Maja Pesecká, bloger Vadim Korovin, kteří chtěli Putinovi do penze darovat zahradní hrábě, kukly ve stylu perzekvované punkové skupiny Pussy Riot, vězeňskou uniformu či klystýr. Zatčen však prý byl i muž nesoucí narozeninový dort.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám