Hlavní obsah

Merkelová se chystá do jámy lvové, v Řecku musí počítat s nenávistí

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé od začátku dluhové krize v roce 2010 navštíví příští týden bankrotující Řecko. Její schůzka s řeckým premiérem Antonisem Samarasem se zřejmě neobejde bez vášní veřejnosti. Německo je kvůli prosazovaným tvrdým vládním škrtům výměnou za půjčky viděno jako velmoc stále víc diktující Řekům svoje podmínky.

Foto: Lisi Niesner , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Bude to návštěva, která se samozřejmě odehraje na pozadí velmi obtížné situace, jíž nyní Řecko prochází," řekl Seibert. "Pozorujeme, že reformní snahy se za Samarasovy vlády zintenzivnily, a chceme je podpořit," řekl Merkelové mluvčí Steffan Seibert.

Bez další půjčky Řecko do Vánoc nevydrží

Samaras německému listu Handelsblatt řekl, že Merkelová je pro něj "spolehlivou oporou" a že spolu mají "velmi dobrý vztah". Samaras také v rozhovoru pro list řekl, že jeho vláda vydrží s penězi bez uvolnění další části mezinárodní úvěrové pomoci maximálně do konce listopadu.

Řecká veřejnost vnímá Německo jako zemi, která prosazuje politiku drastických úspor, která je v zemi vysoce nepopulární. Protiněmecké nálady povzbuzují řecká média, která už Merkelovou zobrazila v nacistické uniformě, s hitlerovským knírkem pod nosem nebo jako cirkusového krotitele s bičem v ruce. V létě ji jeden bulvární časopis obvinil ze zločinů proti lidskosti na Řecích a jeho vydavatel za to na ni podal žalobu u Mezinárodního trestního soudu.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancelářka Angela Merkelová a šéfka Mezinárodního měnového fondu Cristine Lagardeová jako škodné vrány na plakátu před řeckým parlamentem.

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných balících od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a ke zvýšení daní.

Řecká vládní koalice se minulý týden dohodla na úsporných opatřeních v objemu zhruba 11,5 miliardy eur (287 miliard Kč) pro příští dva roky. Opatření jsou potřebná k získání dalších peněz z mezinárodní úvěrové pomoci a nyní je studují inspektoři Evropské komise, ECB a MMF. Na jejich rozhodnutí bude záviset, zda Řecko získá dalších 31,5 miliardy eur z úvěrové pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám