Hlavní obsah

Slovenští policisté před summitem studovali útok na Klause

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Záběry z neprofesionálního přístupu ochranky českého prezidenta Václava Klause při nedávném pokusu o „atentát“ se stal školícím filmem pro slovenské policisty před pátečním summitem představitelů 15 zemí v Bratislavě. „Na základě této události si dáme větší pozor,“ uvedl ředitel Úřadu pro ochranu ústavních činitelů Radovan Horváth.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Plastová pistole, z níž muž ohrozil prezidenta Klause.

Článek

Slovenské ochrance komplikuje situaci i to, že na bratislavském summitu se zúčastní představitelé států s různým stupněm ochrany. Ochranu českého premiéra Petra Nečase bude mít na starosti slovenská policie. „Za bezpečnost českého premiéra na území Slovenské republiky zodpovídá Úřad pro ochranu ústavních činitelů,“ uvedla Lucia Garajová ze slovenského ministerstva vnitra.

Slovenská ochranka zatím nemusela zasahovat při reálném ohrožení politika. Jednou však musela ochránit tehdejšího ministra obrany Ľubomíra Galka před opilým mužem, který na něj vyskočil z davu. „Ochranka ho okamžitě zpacifikovala,“ vzpomíná Galko.

Slovenská ochranka si však s některými politiky „užila“ sportovní výkony. Například bývalý premiér Mikuláš Dzurinda s oblibou běhal maraton. Také současný premiér Robert Fico každé ráno běhá, ale ochranku při této činnosti většinou odmítá a vystačí si se svým psem.

Premiéři a ministři patnácti členských zemí Evropské unie budou v Bratislavě jednat o přípravě unijního rozpočtu na roky 2014 až 2020. Představitelé těchto chudších států unie prosazují zachování finanční pomoci EU určené na podporu méně rozvinutých regionů.
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám