Hlavní obsah

Na 15 hodin se protáhla záchrana českého turisty v Tatrách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Patnáct hodin trvala záchranná akce ve Vysokých Tatrách, při níž horští záchranáři pomáhali českému turistovi. Čech zabloudil a uvízl ve špatném počasí v severní stěně Štrbského štítu. Podle internetové stránky Horské záchranné služby (HZS) zásah komplikovalo špatné počasí, déšť a mlha.

Článek

Na uvízlého turistu upozornil HZS náhodný turista v úterý v poledne. Záchranářům řekl, že na turistickém chodníku ve Vyšném Kôprovském sedle slyšel volání o pomoc. V husté mlze však nikoho neviděl a nedokázal ani přesně určit odkud hlas přicházel.

Na akci se vydali dva horští záchranáři se psem. V úterý odpoledne navázali kontakt s uvízlým turistou a zjistili, že je v komplikovaném horolezeckém terénu na severní stěně Štrbského štítu, ve výšce asi 100 metrů. Do akce bylo proto nasazeno dalších šest záchranářů.

Následně se k Čechovi slanili a zjistili, že neutrpěl žádná vážnější zranění. Spustili ho pod stěnu a transportovali ho na Popradské pleso, kde ho tři hodiny po půlnoci převzala posádka rychlé zdravotní pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám