Hlavní obsah

Maďarsko zakázalo výherní automaty

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maďarský parlament v úterý ve zrychleném řízení zakázal výherní hrací automaty. Za vládní návrh hlasovalo 238 poslanců, osm se zdrželo a jeden hlasoval proti. Výherní hrací automaty od nynějška mohou provozovat pouze tři kasina s oficiální licencí. Vláda chce tímto razantním krokem zabránit tomu, aby zejména lidé, kteří jsou často v hmotné nouzi, naházeli do automatů třeba i své poslední peníze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Státní tajemník úřadu vlády János Lázár připustil, že dosavadní vládní opatření k omezení dopadů výherních hracích automatů na sociálně slabou populaci se značně minula účinkem. Proto je třeba důraznější krok.

V případě některých provozovatelů hazardních her se podle vlády navíc objevila „vážná rizika pro národní bezpečnost“. O jaká konkrétní rizika jde, ale Lázár už blíže neupřesnil.

Naprostý zákaz automatů by měl vstoupit v platnost ještě v říjnu. Výpadek příjmů do státního rozpočtu z hracích automatů chce vláda pokrýt zdaněním on-line hazardních her.

V současnosti je v Maďarsku v provozu 4500 hracích strojů. Často fungují zejména v nejchudších lokalitách, kde řada lidí žije ze sociálních dávek.

Podle zjištění úřadů je běžnou praxí, že nezaměstnaný člověk převezme na poště sociální dávky, a než dojde domů, značnou část nebo i celý obnos utratí právě v automatech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám