Hlavní obsah

Část zemí se vzdá eura, tvrdí Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle slovenského premiéra Roberta Fica je jen málo pravděpodobné, že eurozóna přežije ve své současné podobě. Jedna či více zemí zřejmě opustí skupinu 17 zemí platících eurem, řekl v neděli podle agentury AFP Fico v televizním projevu.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

"Přijde čas, kdy některé země nebudou s to dodržovat tempo upevňování veřejných financí a plnit si své povinnosti. Jeden, možná dva státy poté nezůstanou v eurozóně," řekl podle Fico ve slovenské televizi Markíza.

Zmínil se v této souvislosti o Řecku, které si podle něj nyní své povinnosti neplní. Pokud nebude Řecko schopno plnit své povinnosti, bude nutný "kontrolovaný odchod" této země z eurozóny, prohlásil Fico. Premiér vyjádřil přesvědčení, že "nekontrolovaný odchod" Řecka by poškodil ekonomický vývoj Slovenska.

Řecko má však dostat další peníze z půjčky, i když její podmínky neplní, uvedla v neděli německá média. [celá zpráva]

Zpomalení slovenské ekonomiky

Slovensko jako jediná země eurozóny odmítla v roce 2010 podílet se na finanční pomoci Řecku. Levicová Ficova vláda přijala přísná úsporná opatření s cílem udržet na uzdě státní finance po dobu ekonomické krize, poznamenala AFP.

Slábnoucí poptávka po slovenských výrobcích ve světě i úsporná opatření vlády způsobí podle slovenského ministerstva financí v příštím roce zpomalení hospodářství Slovenska, které je druhou nejchudší zemí eurozóny. Ministerstvo v září snížilo odhad růstu ekonomiky Slovenska v roce 2013 z 2,6 na 2,1 procenta.

Slovensko, kde žije na 5,4 miliónu obyvatel, vstoupilo do Evropské unie jako Česko v roce 2004. V roce 2009 se stalo i členem eurozóny a vyměnilo slovenské koruny za eura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám