Hlavní obsah

V Madridu a Lisabonu demonstrovaly desetitisíce lidí proti úsporným opatřením

– Madrid/Lisabon • Aktualizováno

Desetitisíce Španělů a Portugalců vyšly v sobotu do ulic ve svých metropolích, aby protestovaly proti úsporným opatřením svých vlád a tvrdým dopadům ekonomické krize na svoje životy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masové demonstrace otřásly MadridemVideo: Reuters

 
Článek

V Madridu nespokojení obyvatelé demonstrovali již potřetí tento týden a před parlamentem vyjádřili rozhořčení nad zvyšováním daní, nad snižováním vládních výdajů a nad nejvyšší nezaměstnaností mezi 17 zeměmi eurozóny. Ta už ve Španělsku postihuje téměř 25 procent aktivního obyvatelstva.

Davy rozhořčených lidí křičely "Vyhoďte je, vyhoďte je" s poukazem na konzervativní vládu premiéra Mariana Rajoye. Jeho kabinet v pátek předložil návrh rozpočtu na příští rok, který předpokládá snížení celkových výdajů o 40 miliard eur, zmrazení mezd zaměstnanců státního sektoru a snížení výdajů na nezaměstnané.

Foto: Reuters

Protesty ve Španělsku

Čtyřiadvacetiletý demonstrant Pablo Rodríguez, který studuje zemědělství v Dánsku, vyjádřil pochyby, zda bude moci uplatnit svoje vzdělání ve Španělsku. "Rád bych pracoval tady, ale nic tu pro mě není. Pravděpodobně si najdu zaměstnání v zahraničí a zůstanu tam. Než se ekonomika zlepší, už bude pozdě. Budu usazen někde jinde i s rodinou," dodal.

Nezaměstnaná Nuria Camachová, která pracovala ve farmaceutickém průmyslu v Madridu, chodí na každou demonstraci. "Od té doby, co přišla tato vláda, jsou jen škrty - ve zdravotnictví, ve školství," řekla. "Je třeba jít každý den do ulic, věřím, že vláda může udělat krok zpět," dodala.

Foto: Reuters

Řada lidí si na demonstraci přinesla transparenty

Portugalci nesouhlasí s plánovanými škrty

Proti úsporným opatřením své vlády protestovaly v sobotu na výzvu hlavního odborového svazu i tisíce Portugalců, kteří vystupňovali svůj nesouhlas s dalšími plánovanými škrty a se zvýšením daní, které chce vláda začlenit do návrhu rozpočtu na příští rok.

Vláda tváří v tvář ostré kritice odborů, opozice i podnikatelů ustoupila od zvýšení odvodů na sociální zabezpečení, ale nyní se snaží najít alternativní opatření do rozpočtu pro příští rok, aby zajistila splnění rozpočtových cílů stanovených pro získání záchranného úvěru 78 miliard eur (1,9 biliónu Kč) od trojice mezinárodních věřitelů Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky.

Demonstranti pochodovali Lisabonem s transparenty Trojko jdi k čertu, chceme zpět svoje životy. "Před rokem nám premiér říkal, že řešení našich problémů je v dohodě s trojkou," řekl šéf odborů Armenio Carlos demonstrantům na hlavním náměstí metropole. "Ale tento film jsme už viděli v Řecku, to je bezvýchodná cesta, tlačí nás do propasti."

Recese se příští rok ještě prohloubí 

Podle Carlose byla dnešní demonstrace jedním z největších protestů zorganizovaných největší portugalskou odborovou centrálou za poslední roky. Nezaměstnanost v Portugalsku dosahuje rekordní výše 15 procent v roce, kdy země zažívá nejhorší recesi od 70. let. Očekává se, že ekonomika letos klesne o tři procenta.

Rozhořčení Portugalců zřejmě ještě vzroste, protože se očekává, že recese se příští rok ještě prohloubí. Nic nenaznačuje tomu, že by se díky půjčce zvýšil ekonomický růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám