Hlavní obsah

Slovenští extremisté chtějí „uklízet“ romskou osadu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští pravicoví extremisté zamířili v sobotu do obce Krásnohorské Podhradie se záměrem „uklízet“ tamní romskou osadu. Extremisté v čele s Mariánem Kotlebou chtějí zbourat domy, které si Romové postavili na cizím pozemku. Slovenská policie již oznámila, že je připravena záměr extremistů překazit.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na hrad se jezdí dívat jen turisté vyhledávající katastrofy.

Článek

V obci se vyhrotilo napětí mezi Romy a ostatními obyvateli po březnovém požáru hradu Krásna Hôrka. Požár způsobila dvojice romských chlapců, kteří si pod hradem zapálili cigaretu, chytl porost kolem hradu a oheň přeskočil na hrad. Střecha historicky významné budovy byla zcela zničena. Obyvatelé obce si od té doby stěžují na úbytek turistů a obviňují z toho Romy.

V důsledku napětí vyplaval na povrch problém, který po léta jen tiše doutnal. Část romské osady totiž vyrostla načerno na pozemcích, které vlastnilo několik obyvatelů Krásnohorského Podhradí. Když majitelé nedokázali Romy ze svých pozemků dostat, obrátili se na Kotlebu, kterému dokonce část pozemků darovali. Nyní Kotleba vyhlašuje, že si chce na svém pozemku uklidit „komunální odpad“, čímž měl na mysli domy Romů nebo přímo Romy.

„Chci pouze uvést pozemek do stavu, který bude v souladu se zákonem. Na katastru je totiž pozemek zapsaný jako travnatý porost,“ argumentuje Kotleba, který dokonce požádal policii o součinnost při této akci.

Policejní prezident Tibor Gašpar součinnost policie na této akci důrazně odmítl. „Celou záležitost může vyřešit až soud,“ uvedl Gašpar. Kotlebovi naopak hrozí, že jeho výrok o „odpadu“ bude označen za trestní čin hanobení rasy a národa.

Reklama

Výběr článků

Načítám