Hlavní obsah

Alkohol v Polsku obsahuje nebezpečnou látku, která se používá jako rozpouštědlo

– Vratislav

K šokujícím závěrům došla univerzitní laboratoř ve Vratislavi, když prověřovala prvních 500 láhví s nelegálním alkoholem, které přinesli lidé k testům. Více jak 30 procent prověřované vodky obsahovalo nebezpečný isopropylalkohol, uvedl polský portál naszemiasto.pl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Isopropylalkohol se používá především jako rozpouštědlo nebo čisticí prostředek. Není sice tak toxický jako metanol, ale po vypití i jedné skleničky této látky mohou lidé upadnout do podobného stavu jako po užití narkotik. Obyčejná kocovina je ničím ve srovnání s tím, co pijáky takto pančované vodky čeká v příštích několika dnech.

Alkohol, který vratislavská laboratoř zkoumá, pochází především z příhraničních trhů. Řada lahví nemá kolky a několik kusů mělo podomácku vytištěné etikety. Marcin Zawadzki, který provádí chemické rozbory, řekl, že trojice lahví s metanolem byla zakoupena na tržišti v Česku. Vodka s isopropylalkoholem pak pochází nejčastěji z polského města Kudowa-Zdrój a ze sousedního Náchoda a zakoupena byla výhradně na ulici, nikoli v klasických obchodech.

Laboratoř našla i metanol

Kromě isopropylalkoholu laboratoř nalezla v testovaných láhvích také metanol, po jehož požití v pančovaném alkoholu zemřelo v Česku 26 lidí. Ze všech pěti stovek vzorků, které přinesli obyvatelé polské Vratislavi, obsahovaly metanol pouze tři láhve.

Polsko hlásí už celkem šest obětí otravy metanolem. V úterý zemřel 52letý muž, který podle své rodiny popíjel pančovaný alkohol z Česka. Zahynula i 44letá žena, která byla hospitalizovaná o 6. září. [celá zpráva]

Jak poznat bezpečný alkohol

Lihoviny se opět vracejí na pulty obchodů. Důkladné prověrky mají zajistit, že vadný alkohol se už do prodeje nedostane. Co si ale počít s lahvemi, které jste nakoupili ještě před prohibicí? Vylít drahé tekutiny do odpadu, anebo je vypít? Poradíme vám, jak si bezpečnost takových lahví ověřit sami doma.

Základním ukazatelem je datum výroby. Jde o jednoduchý údaj, kterého byste se jako spotřebitelé měli snadno dopátrat i na vlastní pěst. Aby každá lahev měla dohledatelné datum výroby, je totiž nařízeno zákonem. Podle nové vyhlášky jsou bezpečné lihoviny ty, které byly vyrobeny před 1. lednem 2012.

Prověřte si domácí zásoby alkoholu před tím, než je budete pítVideo: Novinky

Na lahvi proto hledejte natištěnou sérii čísel začínající velkým tiskacím písmenem L. Většinou je tento údaj vyražen na krčku lahve, na jejím uzávěru nebo na etiketě. U kvalitního alkoholu je vždy k dohledání. A to v dvojí možné formě.

České lihoviny na sobě mají nejčastěji natištěné konkrétní datum, ze kterého vyčtete den, měsíc a rok. Dovozové lihoviny pak často namísto klasického data nesou takzvaný LOT kód neboli označení šarže. V tomto případě vás čeká zdlouhavější pátrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám