Hlavní obsah

Největší mešitu Francie otevřeli ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Ve Štrasburku byla ve čtvrtek otevřena nová mešita, která se stala největší modlitebnou muslimů ve Francii. Velká mešita může v sále o rozloze 1300 metrů čtverečních pojmout kolem 1500 věřících. Obřadu se podle místních médií zúčastnilo na 1200 politických, církevních a dalších osobností.

Foto: Profimedia.cz

Mešita nemá minaret.

Článek

"Tento projekt provázelo dost problémů, ale nakonec se podařil. Lidé jsou rádi, že mají důstojné místo k modlení. To posiluje náš pocit úplné a konečné příslušnosti k francouzské společnosti," prohlásil za přítomnosti ministra vnitra a katolických, protestantských a židovských představitelů předseda islámského sdružení spravující mešitu.

Foto: Profimedia.cz

Muslimové se modlí ve štrasburské Velké mešitě. Snímek je z doby před slavnostním otevřením.

Projekt vznikl začátkem 90. let, ale vzhledem k odporu krajní pravice i tradičních konzervativců ve správní radě Štrasburku se výrazně zbrzdil a byl upraven. Nad budovou se tyčí velkolepý měděný dóm o průměru 16 metrů, ale mešita nemá minaret a některé další původně plánované stavby, poznamenal server katolického deníku La Croix.

Foto: Profimedia.cz

Mešita pojme kolem 1500 věřících.

Stavba mešity přišla na 10,5 miliónu eur (zhruba 262 miliónů korun). Většinu peněz poskytly muslimské země, konkrétně Maroko, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Představitelé těchto zemí se ve čtvrtek také zúčastnili inaugurace mešity, která leží dva kilometry od zdejší slavné římskokatolické katedrály Notre-Dame, upřesnil server deníku Le Monde.

V oblasti Štrasburku žije kolem 50 000 muslimů, což je podle listu La Croix asi desetina tamních obyvatel. V celé metropolitní Francii, kde žije na 65 miliónů lidí, se počet muslimů odhaduje na pět až šest miliónů. Mešita se také nachází hned za Štrasburkem, v sousedním německém Kehlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám