Hlavní obsah

Rusko chce trestat hanobení víry vězením

– Moskva

V ruské Dumě byl ve středu předložen návrh zákona, podle něhož by se urážka náboženského cítění věřících trestala až třemi lety vězení a zneuctění svatyň pěti lety. S velkou pravděpodobností bude zákon, který je reakcí na vystoupení Pussy Riot v moskevském chrámu, schválen, protože jej společně předložili zástupci všech čtyř parlamentních stran. Do zákoníku se poprvé od pádu cara vracejí "náboženské" zločiny, nyní považované za přestupek.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Feministky z hnutí Femen jsou velkými odpůrkyněmi církve.

Článek

"Zavádí se druh trestného činu spjatého s urážkou víry a náboženského cítění," komentoval předlohu předseda sněmovního výboru pro záležitosti společenských a náboženských organizací Jaroslav Nilov. Zákon by podle něj mohl být přijat ještě do konce roku.

Kreml se v parlamentu opírá o spolehlivou většinu poslanců, a to nejen z vládního tábora. Už v úterý všechny čtyři parlamentní strany podpořily deklaraci na obranu víry před "protináboženským extremismem".

Navrhované tresty za náboženské zločiny

Za hanobení víry mají hrozit až tři roky vězení, pokuta do 300 000 rublů (asi 190 000 Kč) a 200 hodin veřejně prospěšných prací, za zneuctění a poničení svatyň až pět let za mřížemi, pokuta půl milionu rublů (asi 310 000 Kč) a až 400 hodin veřejných prací.

Znesvěcení náboženských symbolů či literatury může být podle předlohy řešeno i jako přestupek s pokutou od 30 000 do 50 000 rublů (od 19 000 do 31 000 Kč). Pro srovnání za cara hrozily za "svatokrádež" až tři roky za mřížemi, za "rouhačství" až půl roku ve vězení.

Reakce na Pussy Riot a demontáž sekulárního státu 

"Je to pochopitelná reakce parlamentu na nálady ve společnosti, vzniklé z posledních událostí spjatých s urážením věřících, zejména provokacemi Pussy Riot," řekl agentuře Interfax "vysoce postavený zdroj" z Kremlu.

Minulý měsíc byly nepravomocně odsouzeny ke dvěma letům odnětí svobody tři členky skupiny Pussy Riot za "punkovou modlitbu" proti Vladimiru Putinovi a kléru, kterou před prezidentskými volbami předvedly v moskevském chrámu.

BEZ KOMENTÁŘE: Punkerky Pussy Riot jsou vinny z výtržnictví a náboženské nenávistiVideo: Novinky/Reuters

Odsouzeny byly za výtržnost, ačkoliv podle obhajoby i řady dalších právníků se dopustily nejvýše přestupku, protože zločiny "svatokrádeže" a "rouhání" zmizely z ruského práva spolu s carem v roce 1917.

Podle průzkumu státní agentury VCIOM zpřísnění trestů podporuje více než 80 procent Rusů, tedy ještě více, než se hlásí k pravoslavné víře. Skoro tři čtvrtiny dotázaných však tvrdily, že o případech hanobení víry neslyšely.

Podle kritiků se světský stát mění v "náboženské ghetto". Předloha představuje další krok k demontáži světského státu, protože se z věřících stává "zvláštní kategorie přecitlivělá na urážky". V Rusku však není ani jedno město, které by obývali výlučně věřící, a náboženství mohou urážet i Puškinovy verše.

Podle politologa Gleba Pavlovského chystaný zákon souvisí nejen s Pussy Riot, ale i se současnou "politickou módou" zákazů. Advokáti se zase obávají kombinace přísných trestů a "gumových" formulací; pod urážku náboženského cítění se prý může vejít i výuka Darwinovy evoluční teorie ve školách či minisukně.

Reklama

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám