Hlavní obsah

Maďarsko chce vyšetřit možné úplatky při pronájmu gripenů

Právo, ČTK, ivi
Budapešť / Vídeň

Nejvyšší maďarský soud požádal Rakousko o informace, zda při vyšetřování uplácení při tendrech na švédská bojová letadel JAS-39 Gripen nedostávali peníze také maďarští politici. Podle informací médií měl rakouský lobbyista Alfons Mensdorff-Pouille vyčlenit 180 miliónů šilinků (325 miliónů korun) k podplacení pěti občanů Maďarska, aby se pronájem stíhaček uskutečnil. Totožnost těchto osob nebyla nikdy odhalena.

Foto: Profimedia.cz

Gripeny rolují

Článek

Maďarsko uzavřelo v roce 2001 smlouvu na pronájem 14 stíhaček Gripen. Smlouva měla vypršet v roce 2015, ale letos byl podepsaný dodatek smlouvy, který prodlužuje pronájem stíhaček na dalších deset let.

Představitel maďarského soudu Pál Sinku v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Klubrádió v úterý v noci vysvětlil, že žádá o údaje ze spisu obžaloby Mensdorffa Pouilleho, Chce vědět, zda se v něm neobjevují zmínky o maďarských politicích podezřelých z braní úplatků. Sinku dodal, že Maďarsko doposud žádné takové informace nedostalo

Transparency International kritizovala, že maďarské úřady po těchto osobách nepátrají. „Je zarážející, že maďarské úřady se nesnaží odhalit tyto osoby a ani nežádají o pomoc zahraniční kolegy,“ uvedla ředitelka maďarské pobočky Transparency International Noémi Alexová.

Opoziční Demokratická koalice expremiéra Ference Gyurcsánye už dříve vyzvala maďarskou prokuraturu, aby vyšetřila podezřelé okolnosti pronájmu gripenů. Smlouva na pronájem gripenů byla podepsaná za první vlády premiéra Viktora Orbána, který stojí v čele kabinetu i v současnosti.

Do Česka prý mířil dvoumiliardový úplatek

Kauzu gripenů v posledních dnech v médiích rozvířil rakouský magazín Profil, který ve svém aktuálním vydání s odkazem na svědecké výpovědi při vyšetřování případu kontroverzního rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho napsal, jak byly rozděleny úplatky. Pro pět maďarských "třetích stran" bylo vyčleněno 180 miliónů šilinků (325 miliónů korun), pro 20 českých 1,05 miliardy šilinků (takřka 1,9 miliardy korun) a pro čtyři rakouské 250 miliónů šilinků (451 miliónů korun). Z očekávaného nákupu nakonec ve všech třech zemích sešlo a Česko se spolu s Maďarskem dohodlo na pronájmu švédských strojů. Nyní ČR jedná o prodloužení pronájmu.

Mensdorff-Pouilly v minulosti působil jako poradce britské zbrojovky BAE Systems, která vlastní podíl ve společnosti Saab AB, která gripeny vyrábí. Lobbista by se kvůli svým sporným aktivitám, které se kromě gripenů týkají také maďarského ropného koncernu MOL, výrobce zdravotnických pomůcek Dräger nebo výrobce vrtulníků Eurocopter, měl v prosinci zodpovídat před rakouským soudem z praní špinavých peněz, z falešné výpovědi a z předložení zfalšovaného důkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám