Hlavní obsah

Dárce spermatu přenesl na děti genetickou poruchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko od 1. října zpřísní pravidla pro dárce spermatu. Za opatřením stojí případ muže, který na nejméně pět dětí z celkových 43, jež "zplodil", přenesl dědičné onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Mikroskopické spojení spermie s vajíčkem

Článek

Kodaňská spermobanka Nordisk Cryobank nyní čelí kritice, že neodhalila nevyhovující sperma, kterým byly oplodněny matky v deseti zemích po celém světě.

Pochybením zřejmě bude i to, že semenem téhož dárce bylo oplodněno 43 žen, třebaže Dánsko dosud mělo limit 25 žen oplodněných jedním dárcem. Podle nové úpravy budou moci muži darovat sperma jen pro 12 oplodnění.

Geny zmiňovaného „dárce 7042“ přenášely dědičnou nemoc, neurofibromatózu typ 1, která je zapříčiněná genetickou mutací. V polovině případů se přenáší z rodičů na děti. Může mít řadu příznaků od pigmentace kůže, po nevzhledné nezhoubné i zhoubné nádory.

Rodiče chystají žalobu

Matka jednoho z postižených dětí Mia Levringová pro BBC řekla, že je případem "otřesená a šokovaná". Někteří rodiče se chystají kliniku žalovat, neboť vyšlo najevo, že spermobanka byla už v červnu 2009 upozorněna, že jedno z narozených dětí má genetickou poruchu.

„Tým našich lékařů a naši genetici se případem zabývali, ale neshledali dostatek pro podezření na dárce. Nebyl tudíž důvod přestat používat jeho sperma,“ citoval server TheLocas.se ředitele kliniky Petera Bowera.

„Chceme, aby vyšla najevo pravda, jak funguje celý systém. Jde jim jenom o peníze, to je jasné, když vidíte, kolikrát byl tento dárce použit,“ prohlásila Norka Karianne Vedinová, matka jednoho z dětí, která se rozhodla kliniku žalovat, i když u její dcery poruchu nezjistili.

Reklama

Výběr článků

Načítám