Hlavní obsah

Rozhořčení odpůrci škrtů se střetli v Madridu s policií

Novinky, BBC,
Madrid
Aktualizováno

Tvrdé střety demonstrantů s policisty přinesl v úterý večer protest proti škrtům v Madridu. Když se účastníci protestu nazvaného Occupy Congress pokusili proniknout k parlamentu, okolo něhož byly postaveny zátarasy, policisté zasáhli. Rozhořčení, jak si říkají, uvedli, že akce je protestem proti únosu demokracie, škrtům a podmínkám půjčky pro zemi.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Demonstranti se pokoušejí prorazit bariéru.

Článek

Nejméně 20 demonstrantů byl při střetu s policií zraněno a 13 dalších zatčeno. K parlamentu se z náměstí Plaza de Neptuno vydaly tisíce lidí, AP uvádí 3000, ale El País 6000. Mnoho demonstrantů přijelo z dalších částí Španělska.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Linie policejní vozů brání rozhořčeným v cestě k parlamentu

Okolo parlamentu byly postaveny ocelové bariéry a postavili tam řetěz antonů, i když jedna z pořádajících skupin s názvem Coordinandora#25S uvedla, že rozhořčení nechtějí na budovu zaútočit, ale jen okolo ni pochodovat. V jejím prohlášení stojí „Demokracie byla unesena, 25. září ji půjdeme zachránit".

Foto: Andrea Comas, Reuters

Dav obklíčil policejní antony.

Člen jiné skupiny rozhořčených 15M Pablo Mendez dodal: „Je to jasný signál, který dáváme politikům, aby věděli, že půjčka pro Španělsko je sebevraždou a my s ní nesouhlasíme a zkusíme jí zabránit.“

Foto: Paul Hanna, Reuters

Zásah madridských policistů u parlamentu

Další demonstrant Montse Puigdavall řekl: „Jsem tady kvůli situaci, v níž teď žijeme, kvůli všem sociálním škrtům a právům, o něž jsme přišli.“ “

Foto: Andrea Comas, Reuters

Zásah madridských policistů proti demonstrantům

Krize ve Španělsku

Španělsko se zmítá v krizi, má nejvyšší nezaměstnanost v EU, činí asi 25 procent, jeho ekonomika je v recesi a země je v dluhové pasti.

Foto: Paul Hann, Reuters

Madridští policisté zasahují proti demonstrantům.

Bankrotují i jednotlivé provincie, které chtějí požádat o peníze z nouzových fondů. Uvedly to už Katalánsko, Valencie a Murcia a o úvěru ve výši 4,9 miliardy eur uvažuje i Andalusie.

Foto: Sergio Perez , Reuters

Madridští policisté zadrželi demonstranta u parlamentu.

V Katalánsku navíc sílí odstředivé tendence, místní prezident Artur Mas už vyzval k uspořádání předčasných voleb v provincii, které by se měly konat 25. listopadu. De facto budou referendem o větší autonomii pro tuto nejbohatší část země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám