Hlavní obsah

V hrobě hrdinky polské Solidarity, která zahynula u Smolenska, byly cizí ostatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hrobě Anny Walentynowiczové, známé aktivistky polských protikomunistických odborů Solidarita, která předloni zahynula spolu s dalšími 95 lidmi při leteckém neštěstí u ruského Smolenska, byly pohřbeny ostatky jiné ženy. V úterý o tom informovala polská vrchní vojenská prokuratura. Opozice záměnu těl považuje za skandál.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Ostatky Walentynowiczové byly z hrobu v Gdaňsku exhumovány minulé pondělí, protože na základě dokumentů, které polští vyšetřovatelé dostali z Ruska, panovalo podezření, že její tělo bylo zaměněno s tělem jiné oběti letecké katastrofy.

Podle polských médií šlo pravděpodobně o ostatky někdejší předsedkyně nadace Golgota východu Teresy Walewské-Przyjalkowské. Ty byly z hrobu na jednom z varšavských hřbitovů vyjmuty minulé pondělí.

Z genetických výzkumů obou těl, které nezávisle na sobě provedla dvě střediska, "jednoznačně vyplývá, že těla byla zaměněna," cituje polská agentura PAP mluvčího vrchní vojenské prokuratury Zbigniewa Rzepu.

"Chyby se museli dopustit Rusové"

Podle kněze Henryka Blaszczyka, který předloni ve Smolensku pomáhal identifikovat tělo Walentynowiczové, se chyby museli dopustit Rusové, když ostatky připravovali na celní procedury. "Nevím, jestli se to stalo kvůli nepořádku, kvůli nízké kultuře zacházení s tělem člověka po smrti," řekl v televizi TVN24 Blaszczyk.

Walentynowiczová byla v 80. letech po Lechu Walesovi druhou nejpopulárnější osobností nezávislých odborů Solidarita, často však dávala najevo odlišné názory. K definitivnímu rozkolu došlo, když se vyslovila proti účasti Solidarity na jednání u kulatého stolu se zástupci režimu, protože to v jejích očích představovalo zradu hnutí.

Vnuk Walentynowiczové Piotr řekl, že tím, že se tělo jeho babičky našlo, se uzavřela jedna kapitola. "Teď ale otvíráme novou kapitolu o tom, kdo je (za záměnu) odpovědný," dodal Walentynowicz.

Opozice: Vláda nás podváděla

"Nechápu, jak mohlo k něčemu takovému dojít, premiér (Donald Tusk) nás ujišťoval, že pohřby (obětí) byly zorganizovány tak, jak měly," Mariusz Blaszczak z opoziční národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). "Ukazuje se, že ani to nebylo dodrženo. Je to důkaz toho, že nás Tuskova vláda po smolenské katastrofě podváděla," prohlásil.

Kvůli pochybnostem ohledně správné identifikace ostatků budou exhumovány ostatky ještě několika dalších obětí havárie polského prezidentského speciálu u Smolenska. Doposud se konalo celkem pět exhumací.

Při letecké katastrofě v dubnu 2010 zemřel tehdejší polský konzervativní prezident Lech Kaczyński a desítky představitelů polského veřejného života. Jeli uctít památku tisíců Poláků, které na jaře 1940 v katyňském lese postřílela tajná sovětská policie NKVD.

PiS, v jehož čele stojí Kaczyńského bratr-dvojče Jaroslaw, kritizuje Tuskovu vládu za to, že velkou část vyšetřování přenechala ruské straně. Ta došla k závěru, že za neštěstí mohla jednoznačně posádka letadla, zatímco Poláci tvrdí, že část odpovědnosti nesli i ruští dispečeři na letišti, kteří dovolili, aby letadlo přistávalo v husté mlze. Někteří pravicově orientovaní Poláci se domnívají, že smrt prezidenta mají na svědomí Rusové a částečně i Tuskova vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám