Hlavní obsah

Úřednice rozprodávala borodinské bojiště na stavbu chat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Část slavného borodinského bitevního pole, na němž se před dvěma sty lety střetla Napoleonova vojska s carskou armádou vedenou generálem Kutuzovem, protizákonně rozprodávala místostarostka obce Borodinskoje. Jen pár dní po kulatém výročí bitvy ji možajský soud v Moskevské oblasti poslal za machinace a zneužití pravomocí na pět let do vězení, informovaly v pondělí ruské agentury.

Foto: Profimedia.cz

Maja Skljujevová (uprostřed) rozprodávala v borodinské rezervaci pozemky.

Článek

Maja Skljujevová podle obžaloby rozprodala desítku pozemků o rozloze téměř čtyřiceti hektarů a změnila územní plán, aby na teritoriu státem chráněné rezervace mohly vyrůst dači. „Kdyby se do toho včas a důrazně nevložil vyšetřovací výbor, za pár let by bylo celé borodinské bojiště pokryté asfaltem silnic a parkovišť,“ prohlásil mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Spolu se Skljujevovou byli k nižším trestům odsouzeni obchodník s realitami a místostarostčin manžel a matka.

Vojensko-historická rezervace Borodinské pole leží na ploše 110 čtverečních kilometrů. Je na ní podle stránek muzea přes 300 různých památek.

Dvousté výročí bitvy u Borodina, při níž obě strany utrpěly desetitisícové ztráty, si Rusko připomnělo počátkem září její velkolepou rekonstrukcí. Bitva neměla jednoznačného vítěze, předznamenala ale fiasko Napoleonova ruského tažení.

Foto: Profimedia.cz

Rusko si počátkem září připomnělo dvousté výročí bitvy u Borodina.

 

Reklama

Výběr článků

Načítám