Hlavní obsah

Seniorka, která přemalovala fresku Ježíše po svém, chce dostat zaplaceno

– Zaragoza

Důchodkyně, která v kostele u španělské Zaragozy svérázným způsobem zrestaurovala fresku Ježíše Krista z 19. století tak, že z ní udělala mazanici, chce peníze. Když se totiž zpráva o jejím díle rozlétla do světa, zájem turistů o návštěvu kostela Santuario de Misericodia začal být tak veliký, že v něm začali vybírat vstupné.

BEZ KOMENTÁŘE: Seniorka se pustila do restaurování fresky, udělala z ní mazanici

 
Článek

Paní Gimenezová se jala fresku, která trpěla v důsledku vlhkosti, zrestaurovat podle svého. Přemalovala ji k nepoznání, z vyobrazeného Ježíše udělala spíš chlupatého eskymáka nebo opici.

Fotografie přetvořeného díla obletěly prostřednictvím internetu okamžitě svět a kostel a jeho freska se rázem staly turistickou atrakcí. Nízkorozpočtové aerolinie Ryanair dokonce začaly hned nabízet zlevněné letenky do Zaragozy pro „poutníky“, kteří by toužili na vlastní oči spatřit dílo Ecce Homo, čili „Ejhle, člověk“, které ale záhy dostalo přezdívku „Ejhle, opičák“.

Foto: Profimedia.cz

Freska před a po zásahu aktivní seniorky

Peníze dá charitě

Kvůli velkému zájmu turistů začali v kostele vybírat vstupné čtyři eura na osobu (zhruba 100 korun). Jen za první čtyři dny kostel získal 2 000 eur (50 000 korun). Právníci Gimenezové nyní argumentují, že by část peněz měla náležet jejich asi 80leté klientce. Peníze chce dát na charitu pomáhající nemocným lidem, protože její syn trpí svalovou atrofií.

Peníze by se jí ale mohly hodit i v případě, že se ji úřady rozhodnou žalovat.

Potomci Eliase Garcíi Martineze, který Krista s trnovou korunou v předminulém století namaloval, žádají, aby byla fresce navrácena její původní podoba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám