Hlavní obsah

Slovensko vyhlásilo zákaz dovozu a prodeje českých lihovin

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovensko od úterních 17:00 hodin zastavilo prodej a dovoz tvrdého alkoholu vyrobeného v České republice. Jak oznámila ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská, o tomto kroku rozhodla komise složená ze zástupců resortů zdravotnictví, zemědělství, vnitra, hospodářství, zahraničních věcí, zástupci policie, celní správy, státní veterinární služby a hlavní hygienik.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Alkohol z Česka od nynějška na Slovensko nesmí.

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že je třeba zabránit dalšímu dovozu, konzumaci a šíření alkoholu vyrobeného v České republice na území Slovenské republiky,“ uvedla Zvolenská. Situaci na Slovensku označila ministryně za dobrou, ale komise se shodla na tom, že mediální komunikace úřadů o nebezpečí otravy alkoholem dovezeným z České republiky nestačí a občany Slovenska je potřebné chránit i tímto opatřením.

Zvolenská se odvolala na případ z Prešova, kde se na oslavě otrávili slivovicí dovezené z Česka čtyři lidi.

Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek konstatoval, že případ z Prešova je důkazem, že úřady musí chránit občany i před jejich vlastní nezodpovědností. „Proto jsme navrhli dočasné pozastavení dovozu alkoholu vyrobeného v České republice a dovezeného z České republiky. Zákaz by měl trvat minimálně do doby, než Česká republika dostane situaci pod kontrolu a nezruší prohibici,“ upřesnil Jahnátek.

Češi ochránili jen sebe

Dosavadní opatření českých úřadů označil ministr za nedostatečné, protože chrání občany ČR, ale nechrání občany dalších zemí Evropské unie. „Na Slovensko směřuje až 25 procent alkoholu vyrobeného v České republice,“ konstatoval.

Jahnátek dodal, že zákaz na Slovensku uspíšili také proto, že některé obchodní řetězce údajně na středu chystaly výprodej českého alkoholu. „To urychlilo náš postup,“ uvedl.

Slovenští celníci budou na hranici s Českou republikou vracet kamióny s alkoholem zpět. Zákaz se netýká piva a vína. Po sedmnácté hodině musí všechny slovenské obchody stáhnout tvrdý alkohol z ČR do chráněných skladů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám