Hlavní obsah

Na Slovensku se potvrdily čtyři případy otravy metylalkoholem

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

S otravou metylalkoholem se potýká i Slovensko. Z deseti podezření na otravu ve městě Prešov se potvrdily čtyři případy. Otravu způsobila slivovice dovezená z České republiky. Muž jí na oslavu svých padesátých narozenin objednal deset litrů slivovice po internetu a byla mu doručena poštou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodinné oslavy se zúčastnilo 17 lidí a deset z nich si stěžovalo na bolesti hlavy. Osm jich bylo v neděli hospitalizováno, dva hospitalizaci odmítli.

„Čtyři vzorky byly pozitivní, ostatní byly negativní,“ uvedla v pondělí mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková. Testy se budou ještě v průběhu dne opakovat.

Padesátiletý muž slavil narozeniny v Kapušanech nedaleko Prešova. Muž objednal po internetu deset litrů slivovice a byla mu dodána poštou v několika plastových lahvích bez označení a bez etikety. Česká policie na tuto zásilku upozornila slovenské kolegy před půlnocí ze soboty na neděli. Slovenská policie vzápětí kontaktovala lidi, kteří alkohol dovezený z Česka pili, aby šli na vyšetření do nemocnice. Stav hospitalizovaných je uspokojivý.

„V odebraných vzorcích slivovice bylo vysoké procento metylalkoholu,“ uvedl prešovský policejní mluvčí Daniel Džobaník. Podle agentury TASR obsahovala slivovice 20 gramů metanolu na litr. Přípustná hranice je 12 gramů.

Zůstává jen u doporučení úřadů

Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky doporučil občanům Slovenska, aby vzhledem ke kritické situaci v České republice nekonzumovali alkohol dovezený z Česka, ačkoliv Slovensko o zákazu dovozu alkoholu z ČR, ani o zákazu prodeje alkoholu neuvažuje. Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská nehodnotí situaci na Slovensku jako dramatickou ani kritickou. „Největším nebezpečím je internetový nákup,“ upozornila.

Kromě otravy v Prešově se žádné další případy na Slovensku nepotvrdily. Hlavní hygienik Ivan Rovný konstatoval, že v restauracích a barech se provádí preventivní kontroly prodávaného alkoholu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám