Hlavní obsah

Evropská policejní mise zadržela v Kosovu zkorumpovaného radního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Na předsedu městského zastupitelstva v Prištině a na dva podnikatele podezřelé z vydírání a korupce uvalil soudce vazbu. Podle serveru BalkanInsight všichni tři stráví za mřížemi třicet dní, aby nemohli ovlivňovat svědky. Jde o další výsledek práce Evropské policejní a justiční mise v Kosovu.

Článek

Evropská policejní a justiční mise (EULEX), která pomáhá kosovským úřadům se zaváděním demokratického právního státu, především v oblastech soudnictví, policie a celní kontroly, zadržela šéfa zastupitelstva Samiho Hamitiho a dvě další osoby v souvislosti s tím, že se snažili změnit urbanistické plány a umožnit jedné stavební společnosti stavět v chráněné oblasti.

EULEX bez dalších podrobností, které by prý mohly ohrozit vyšetřování, uvedla, že trio je podezřelé z vydírání a "dalších činů spojených s korupcí".

Soudce vyhověl žádost prokurátora EULEX, který žádal zadržení podezřelých. Zdůvodnil to tím, že pokud by byli na svobodě, "mohli by opustit Kosovo, ohrozit život žalobce nebo ovlivňovat vyšetřování".

Hamitiho obhájce tvrdí, že proces je politicky motivovaný, neboť jeho klient má významné postavení v opozičním Demokratickém svazu Kosova (LDK).

"Skutečnost, že Hamiti byl do tohoto procesu zapojen bez jakéhokoli důkazu o tom, že by spáchal trestný čin, ukazuje, že je v tom politika," tvrdí Tome Gashi, který se prý proti vazbě svého klienta odvolá.

EULEX obvinil už řadu "velkých ryb"

Prokurátoři EULEX vznesli v posledních měsících řadu obvinění proti vysokým kosovským činitelům. Koncem července obvinili deset lidí, mezi nimi osm soudců, z korupce při privatizaci veřejných a státních společností v Kosovu. Mezi obviněnými je bývalý předseda městského soudu v Prištině. Počátkem července byl z korupce obviněn také vicepremiér Bujar Bukoshi a deset bývalých vládních činitelů.

Obvinění Bukoshiho se vztahují na období, kdy byl ministrem zdravotnictví (2007-2010). Kvůli obvinění z korupce byl zadržen i sám šéf týmu pověřeného bojem s korupcí, který pracoval na prokuratuře v Kosovu.

Mezinárodní společenství vytýká Kosovu nedostatek vůle bojovat s korupcí. V žebříčku hodnocení zkorumpovanosti mezinárodní organizace Transparency International se Kosovo řadí na 112. místo ze 183 hodnocených států a teritorií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám