Hlavní obsah

Řekové u vojenské základny zadrželi dva Čechy, jsou podezřelí ze špionáže

Novinky, ČTK, aš, mif
Atény
Aktualizováno

Řecká policie zadržela na ostrově Limnos dva Čechy pro podezření ze špionáže. Na svém webu to v úterý uvedla agentura RIA Novosti s odvoláním na řecké zdroje. Zatčení českých občanů potvrdila i česká konzulka v Aténách.

Foto: David Ryneš, Novinky

Limnos

Článek

Češi ve věku 28 a 33 let byli zadrženi, když natáčeli vojenské objekty, napsala agentura RIA-Novosti s odvoláním na řecký list To Vima. Oba se hájili, že pořizovali záběry pro chystanou počítačovou hru Arma 3. Uvedli, že takto chtěli obohatit její grafiku.

"Dva čeští občané byli zadržení řeckou policí v neděli v dopoledních hodinách na ostrově Limnos," potvrdila Novinkám konzulka Blanka Kováčová s tím, že jde opravdu o zaměstnance firmy vyvíjející počítačové hry.

Zda budou obviněni ze špionáže, ale zatím není podle Kováčové jasné: "To musíme počkat na vyhodnocení řecké strany, ale ti dva pánové byli zadrženi při tom, když filmovali, natáčeli a zaznamenávali vojenské objekty, které jsou na ostrově Limnos, který je poblíž tureckých hranic."

Zadržení dvou zaměstnanců potvrdil ředitel firmy Marek Španěl na fóru webu společnosti.

Češi budou vypovídat před prokurátorem

Konzulka potvrdila, že je české velvyslanectví s oběma zatčenými ve styku. "Bylo rozhodnuto, že budou vypovídat před prokurátorem v oblasti, kam spadá ostrov Limnos, to znamená, že musejí být převezeni na ostrov Lesbos," řekla Kováčová. Vypovídat by měli ve středu nebo ve čtvrtek.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář ČTK řekl, že řecká policie tvrdí, že muže zadržela při fotografování a natáčení v místech zřetelně označených výstražnými nápisy. Podle policistů muži vnikli do vojenského prostoru.

Ukázky ze hry Arma 3

Zatčení přišlo téměř rok poté, co se samospráva ostrova Limnos ohradila proti plánovanému virtuálnímu využití ostrova jako bojiště v české počítačové hře. Namítala, že by zařazení ostrova do realistické válečné simulace mohlo poškodit turistický ruch, a navíc by narušilo strategickou bezpečnost. Nepřátelé by se prý mohli dostat k mapám ostrova ve vysokém rozlišení.

Foto: Bohemia Interactive

Ukázka ze hry Arma 3

Arma 3 od společnosti Bohemia Interactive se má objevit na trhu před Vánocemi. Část bojů se má odehrávat i na ostrově Limnos.

O hře Arma 3
Herní sága Arma od vývojářského studia Bohemia Interactive je označována za jeden z nejvěrnějších vojenských simulátorů na světě. V pořadí již třetí díl je postaven na detailním bojišti modelovaném na základě reálných geografických dat. Hráč má k dispozici přes 320 kilometrů čtverečních v oblasti Egejských ostrovů.
Děj hry se odehrává uprostřed několikaletého válečného konfliktu, kdy východ bojuje se západem o nadvládu nad Evropou. NATO se snaží odvrátit svoji porážku a v rámci operace Magnitude vyšle malou speciální jednotku zcizit střežené vojenské tajemství. Ta bude muset čelit nejen nebezpečným nepřátelům, ale také obtížným podmínkám a následkům svých rozhodnutí.
Foto: Bohemia Interactive

Ukázka ze hry Arma 3

Foto: Bohemia Interactive

Ukázka ze hry Arma 3

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám