Hlavní obsah

Putin: S Pussy Riot se mělo zatočit dřív, už po skupinovém sexu v muzeu

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním televizním rozhovoru odmítl komentovat dvouletý trest pro členky provokativní performační skupiny Pussy Riot. Kritizoval ale ruské úřady, že se akcemi skupiny nezabývaly už dříve. Vyplývá to z plné verze pořadu, který odvysílala Kremlem financovaná televizní stanice Russia Today.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Nebudu komentovat, je-li trest (dvou let vězení, pozn. ČTK) oprávněný a adekvátní jejich činu. Dívky mají své advokáty, kteří musejí jejich věc před soudem hájit," poznamenal Putin. Dodal ale, že už dřívější akce Pussy Riot byly natolik sporné, že se jimi justiční orgány měly zabývat.

Před několika lety podle šéfa Kremlu jistá členka Pussy Riot v jednom z moskevských supermarketů vyvěsila nápis, v němž žádala, aby se Moskva zbavila Židů, homosexuálů a gastarbeiterů (pracovních migrantů). "Zdá se mi, že už tehdy si toho úřady měly všimnout," řekl Putin.

Vrátil se rovněž ke známé provokativní akci v moskevském biologickém muzeu, v němž se členky Pussy Riot oddávaly se svými partnery skupinovému sexu. "Je to takříkajíc jejich věc, každý má právo dělat to, co se mu zachce, pokud to neporušuje zákon. Stalo se to ale na veřejném místě, už tehdy to měly úřady zaznamenat. Video navíc vystavili na internet," konstatoval Putin.

Účastníci skandální akce v Timirjazevově státním biologickém muzeu v Moskvě, kterou před čtyřmi lety zorganizovala partnerská umělecká skupina Vojna, chtěli vystaveným vymírajícím druhům zvěře ukázat, jak se postarat o potomstvo.

"Opakuji - je to věc každého jednotlivce. Vystavovat to ovšem na internet, to je podle mě sporné a mohlo by to vyvolat různé právní názory," prohlásil ještě ruský prezident, označovaný na západě jako alfa samec, žertoval na téma gruppensexu: "Někteří z vyznavačů skupinového sexu tvrdí, že je lepší než individuální. Jako při kterémkoli jiném kolektivním díle je prý možné se při něm od práce ulít."

Reklama

Související témata:

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám