Hlavní obsah

Slovák zmátl český soud, který vymáhá pokutu a poplatky po nevinném muži

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Kvůli loupežnému přepadení zadrželi pražští policisté jistého Slováka, kterého vzápětí poslal soud na dva roky za mříže. Televize Markíza tvrdí, že česká policie i soudci Slováka nesprávně identifikovali a poslali ho za mříže pod jiným jménem. Odsouzený Mikuláš Janko totiž v České republice nikdy nebyl.

Foto: TV Markíza

Odsouzený muž (vlevo) a Mikuláš Janko (vpravo)

Článek

Slovák neměl při zadržení českou policií u sebe občanský průkaz a vydával se za někoho jiného. Nepřišli mu na to policisté ani soudci. „České úřady chtěly následně potrestat nevinného Slováka z vesnice u Dunajské Stredy. Důkaz o jeho nevině získala až TV Markíza,“ uvedla televize.

Manželka Mikuláše Janka dostala dopis od českého soudu, který jí sděluje, že může požádat o výživné, dokud je její manžel ve vězení. Janko následně obdržel dopis, v němž ho soud žádá o zaplacení přes 44 tisíc Kč. Do této částky mu soud započítal pokutu, peněžitý trest, náklady na advokáta a soudní výdaje.

„Nikdy v životě jsem v České republice nebyl,“ říká Janko. Navzdory tomu byl českým soudem odsouzen za loupežné přepadení, které měl vykonat v Praze.

Janko není Janko

Když redaktor televize ukázal Jankovu fotografii advokátovi, který ho měl u soudu zastupovat, advokát muže na fotografii neznal. „To znamená, že muž, který u soudu vystupoval jako pan Janko, je někdo jiný,“ konstatovala TV Markíza.

Televize následně ze soudního spisu získala fotografii odsouzeného Slováka. Na první pohled bylo jasné, že nejde o stejného muže. „Pachatel vystupoval pod cizí identitou pravděpodobně proto, že pokud by byl stíhán na svobodě, mohl se trestu zcela vyhnout. To mu však nevyšlo, protože z vazby ho dopravili přímo do vězení, kde si trest odseděl,“ uvedla Markíza.

Zápis v registru trestů však má pan Janko, kterému zakázali soud vstup na území České republiky do června 2013 a má zaplatit zmíněnou částku 44 tisíc Kč.

Janko přitom po obdržení dopisů zaslal soudu do Prahy svou fotografii z občanského průkazu s vysvětlením, že v Praze nikdy nebyl. Ze soudu Praha 8 mu nepochopitelně odepsali, že jeho fotografie se shoduje s fotografií muže v soudním spisu. Pachatel přitom vypadá i ve tváři jinak než Mikuláš Janko a má tetování na krku a levé ruce.

Došlo k mýlce

Televize poskytla svoje zjištění a fotografii skutečného Janka pražskému soudu a českému ministerstvu spravedlnosti. České úřady nevylučují nové řízení v uvedené trestní věci. To by znamenalo, že soudní proces začne od začátku, i když rozsudek je už léta pravomocný a pachatel si trest odseděl. Česká policie připustila, že v tomto případě došlo k mýlce.

TV Markíza v závěru konstatovala, že česká policie a soudy vůbec nevědí, jak se odsouzený Slovák vlastně jmenuje.

Pokud chce Janko obnovit soudní proces, musí si zaplatit právníka. „Na právníka nemá peníze, protože pracuje jako skladník. Advokát Tomáš Mařatka slíbil, že ho bude zastupovat bezplatně. Podle něho jde o jasný případ a Česká republika by měla Janka odškodnit,“ uvedla TV Markíza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám