Hlavní obsah

Za "Facebookovou vraždu" 15leté dívky jde stejně starý mladík na rok do vězení

– Amsterdam
Novinky,

Patnáctiletý Nizozemec čínského původu Jing Hua K. byl v pondělí odsouzen na rok do vězení za vraždu stejně staré dívky Joyce Hauové a za pokus o zabití jejího otce. K vraždě mělo dojít kvůli tomu, že dívka zveřejnila na Facebooku pohrdavé výroky o své kamarádce. Mladík spáchal vraždu na objednávku, objednavatelé budou souzeni později, uvedla AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Po odpykání trestu musí chlapec další dva roky strávit v psychiatrické léčebně. Dostal nejvyšší možný trest, který lze udělit v Nizozemském království za vraždu spáchanou nezletilým.

Patnáctiletá Joyce byla zavražděna 14. ledna v Arnhemu poté, co se koncem loňského roku dostala na Facebooku do tvrdého sporu s jinou dívkou, šestnáctiletou Polly W. Joyce a psala o sexuálních dobrodružstvích Polly.

Vraždu inicioval sedmnáctiletý přítel Polly Wesley C., který kontaktoval přes Facebook Jinga. Bavil se s ním o tom, jak zařídit vraždu, a probíral s ním možnost vyvraždit celou rodinu Hauové.

Žaloba uvedla, že Wesley C. požádal 9. prosince 2011 Jinga, aby „někoho umlčel“. Svědci potvrdili, že mu slíbil zaplacení 150 eur nebo "pár drinků", pokud vraždu spáchá.

Jing přišel 14. ledna do domu Hauové s tím, že jí něco nese. Ve dveřích ji ubodal a pak napadl jejího otce, kterému zjizvil tvář.

Podle soudu vrah oběť ani osobně neznal

Soudci při vynášení verdiktu uvedli: "Nožem ji záměrně bodal do krku a obličeje, aby ji připravil o život." Po útoku zůstala dívka v kaluži krve, zemřela v nemocnici o pět dní později.

Soudci také zmínili, že Jing Hua K. měl potíže s chováním a projevovaly se u něj psychopatické sklony. Jeho matka uvedla, že platil ostatním dětem, aby si s ním hrály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám