Hlavní obsah

Expremiérka Radičová nebude kandidovat v prezidentských volbách

Právo, Ivan Blažek, Bratislava

Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová odmítla kandidaturu na post hlavy státu v přímých prezidentských volbách v roce 2014. Podle vlastních slov zažila v politice příliš mnoho arogance a nenávisti. Radičová to uvedla v rádiu Expres.

Foto: Profimedia.cz

Iveta Radičová

Článek

„Ne, děkuji za důvěru, ale opravdu ne. Ty zkušenosti, které z politiky mám, jsou zkušenostmi, které ve mně zanechaly negativní stopu,“ odůvodnila odmítnutí kandidatury Radičová.

Slovenskou politickou kulturu vnímá spíše jako nekulturu s množstvím arogance, nenávisti a útočnosti. „S větším odstupem si uvědomuji vysokou míru nesvobody v politice právě z důvodu různých kompromisů,“ uvedla. Demokracie na Slovensku je podle Radičové ovlivňována vládou politických stran. „Rovněž prezidentský post, ať má jakékoli kompetence, je ovlivněný rozložením v rámci politických stran,“ dodala bývalá premiérka.

O Radičové se přitom uvažovalo, jako o možné kandidátce pravice pro funkci hlavy státu. V roce 2009 se dostala do druhého kola prezidentských voleb a získala téměř milión hlasů. Až ve finále jí porazil současný prezident Ivan Gašparovič.

Podle aktuálních průzkumů by Radičová v roce 2014 mohla získat 24 až 33 procent hlasů a jako jediná by podle agentur dokázala konkurovat případné kandidatuře současného premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) na post hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám