Hlavní obsah

Letecká show na Sliači přilákala 100 tisíc lidí, přilétl i bombardér B-52

Právo, Ivan Vilček
Slovensko

V průběhu dvou víkendových dnů navštívilo letecké dny SIAF 2012 na letišti Sliač u Zvolenu přes sto tisíc lidí. Organizátorům se kromě jiných atrakcí podařilo poprvé předvést slovenským fanouškům letecké techniky legendární bombardér B-52.

Letecká show u ZvolenaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Letadlo dlouhé 49 metrů, které má rozpětí křídel přes 56 metrů a unese 32 tun bomb, poutalo na letišti největší pozornost. „Je to úžasný pocit stát a dotýkat se tohoto legendárního letadla,“ řekl fanoušek letadel Martin Doboš z Bratislavy. Letadlo B-52 přiletělo z domovské základny v Louisianě.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Letadlo B-52 na letišti Sliač u Zvolenu

Na ploše letiště ve Sliači defilovalo celkem 95 letadel ze 14 zemí. Byl mezi nimi zmodernizovaný ruský MiG-29M2, americké stroje F-16 a F-18, několik Gripenů i český bitevník L-159.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Mig 21 slovenského letectva

Většinu letadel mohli diváci obdivovat i ve vzduchu. Největší show předvedla akrobatická skupina Frecce Tricolori z Itálie, ale upoutal také vzdušní souboj dvou slovenských strojů MIG-29. Podle organizátorů spotřebovala letadla v průběhu dvou dnů letecké show asi 270 tisíc litrů leteckého paliva.

Reklama

Výběr článků

Načítám