Hlavní obsah

Jackem Rozparovačem mohl být vozka, který objevil první tělo

Právo, PUR

A je tu další teorie o záhadném vrahovi – Jacku Rozparovači – ve východolondýnské čtvrti Whitechapel před více než sto lety. Podle dvou ripperologů, jak se expertům na spekulace o děsivé šňůře sériových vražd přezdívá, je hlavním podezřelým vozka Charles Cross, který policii sdělil, že dne 31. srpna 1888 našel první oběť Mary Ann Nicholsovou, zvanou Polly.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Christer Holmgren a Edward Stow – kteří s teorií vyrukovali u příležitosti srpnového výročí mordu – podle serveru listu The Daily Telegraph argumentují, že se Cross skláněl nad zavražděnou, když jej spatřil svědek Robert Paul.

Cross policii sdělil, že po třetí hodině časně ráno procházel uličkou Bucks Rowe ke stájím na Broad Street, když objevil tělo Nicholsové. Holmgren a Stow si nicméně myslí, že mohl být vrahem, jejž svědek vyrušil ve chvíli, kdy zohavoval mrtvolu. Paul vypověděl, že spatřil Crosse stojícího u těla oběti. Vozka později ale policii tvrdil, že mrtvolu pozoroval zpovzdálí.

Foto: Profimedia.cz

Hrob první oběti na londýnském hřbitově.

Falešné jméno

Oběťmi Jacka Rozparovače ve Whitechapelu byly vždy prostitutky. Všechny další vraždy po Nicholsové – na nejrozšířenějším seznamu figuruje pět žen – se přitom udály mezi Crossovým bydlištěm na Doveton Street v obvodu Bethnal Green a povoznictvím na Broad Street. A to v době a na místech, kudy normálně chodíval do práce.

„Zjistili jsme, že udal policii falešné jméno. Jmenoval se ve skutečnosti Charles Latchmere,“ řekl Stow.

„Policie v té době pátrala po nějaké zvláštní osobě. Ale znovu se ukazuje, že většinu zločinů mají na svědomí zcela obyčejní pachatelé.“ Nicholsovou Jack zavraždil, když se vracela domů z noční „šichty“ na Whitechapel Road. Měla dvakrát proříznuté hrdlo a její tělo bylo zohaveno.

Některé další oběti měly vyříznuté vnitřnosti, což vedlo policii k domněnce, že pachatelem musí být vzdělaný muž střední třídy, pravděpodobně doktor nebo aristokrat. Mezi podezřelými se objevili dokonce princ Albert Viktor, vnuk královny Viktorie, či královnin lékař sir William Gull. Cross zemřel v roce 1920, manželka jej přežila o 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám