Hlavní obsah

Rusko vyvine vlastní systém antiraket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko výrazně posílí sílu svého námořnictva. Plánuje modernizaci raketových křižníků a pokračuje ve výstavbě modernizovaných jaderných ponorek Borej A. Především ale chce vyvinout vlastní systém protiraketové obrany umístěné na lodích, který bude odpovědí na americký systém Aegis.

Foto: Profimedia.cz

Raketa SM-3

Článek

O plánu vývoje obdoby amerického protiraketové systému Aegis s antiraketami SM3 informoval Anatolij Šlemov z ruské státní Sjednocené loďařské korporace. Šlemov sdělil, že Kreml ruskému obrannému průmyslu "s konečnou platností zadal úkol" dodat antirakety na plavidla.

„Tento úkol plyne z faktu, že je nutné využít lodí v systému protiraketové obrany,“ řekl Šlemov agentuře RIA Novosti.

Šlemov odmítl sdělit podrobnosti, protože tyto informace podléhají utajení. Uvedl, že rakety bude vyvíjet koncern Almaz-Antej. Další podrobnosti k systému nesdělil s tím, že podléhají utajení. Ruská média dříve spekulovala, že Rusko hodlá vyzbrojit svou baltskou flotilu novými protiraketami S-400. Ten vyvinula právě kancelář Almaz-Antej.

Systém S400 patří k nejmodernějším na světě, má dvakrát větší dosah než americký modernizovaný Patriot PAC3. Otázkou ale je jeho případná implementace na lodě. USA mají náskok v tom, že systém Aegis už mají zařazený ve výzbroji a odzkoušený při použití na lodích. Nyní míní vyvinout jeho pozemní variantu.

Modernizace lodí a nové ponorky

Šlemov informoval i o dalších programech, které ukazují, že Rusko posiluje své ozbrojené síly.

Na modernizaci raketového křižníku Admirál Nachimov o výtlaku 23 000 tun bylo vyčleněno na pět miliard rublů.

Podepsána byla i smlouva na stavbu pěti modernizovaných ponorek třídy Borej A. Vyrábět se budou v závodě Sevmaš. Už byla zahájena stavba první z nich, která ponese jméno Kníže Vladimir. Do roku 2020 bude mít Rusko osm ponorek třídy Borej a Borej A. Zatímco původní typ nesl šest mezikontinentálních balistických raket Bulava, modernizovaná jich může mít dvacet.

Rusko dá na přezbrojení armády a námořnictva do roku 2020 20 trilionů rublů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám