Hlavní obsah

U Bratislavy se toulal statný medvěd

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve městě Svatý Jur necelých dvacet kilometrů od Bratislavy se před několika dny objevil medvěd. „Za nějakou dobu možná nebude nic neobvyklého, když si to medvěd zamíří přímo do ulic hlavního města,“ uvedl Miroslav Saniga ze Slovenské akademie věd pro televizi Joj.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Podle myslivců se po městě pohyboval medvěd, který vážil asi 250 kilogramů. „Viděl jsem ho na vlastní oči asi dvacet vteřin,“ řekl myslivec Marián Pavelek. Přítomnost statného medvěda potvrdily také 29centimetrové stopy.

Vedení města na přítomnost medvěda upozornilo občany na své internetové stránce. Město nedoporučuje pohyb mimo vyznačených tras a turistických chodníků. „Pro zamezení přímého styku s medvědem doporučujeme trochu hlučnější pohyb v lese. Území Malých Karpat není přirozeným domovem medvědů, proto pevně doufáme, že se u nás dlouho nezdrží,“ píše vedení města na stránce.

Nedávno viděli menšího medvěda u obce Lozorno vzdálené 25 kilometrů od Bratislavy. Odborníci proto připouští, že medvěd se může objevit i v ulicích hlavního města.

O přemnožení medvědů na Slovensku se vedou vášnivé diskuse. Podle odhadů žije na Slovensku 400 až 600 medvědů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám