Hlavní obsah

Dědicové Tetra Paku mohou znát jméno vraha Olofa Palmeho

Stockholm

Na drogách závislá manželka dědice Tetra Paku Eva Rausingová tvrdila před svou smrtí, že ví, kdo stál za vraždou bývalého švédského premiéra a bojovníka za mír Olofa Palmeho. Kontaktovala kvůli tomu nejen švédského novináře, který o smrti Palmeho napsal dvě knihy, ale také vyšetřovatele.

Foto: Profimedia.cz

Eva a Hans Rausingovi na snímku z roku 2003

Článek

Švédský deník Aftonbladet nyní uvedl, že v e-mailech švédskému novináři Gunnaru Wallovi Rausingová tvrdila, že Palmeho vraždu si objednal jistý švédský podnikatel.

Wall, jenž o Palmově vraždě napsal dvě knihy, e-maily poskytl švédským médiím. Odmítl ale prozradit jméno podezřelého. Rausingová napsala, že jméno má od svého muže, jednoho z nejbohatších lidí v Británii Hanse Rausinga, dědice jmění švédské společnosti Tetra Pak.

Podle Walla státní zástupkyně pověřená vyšetřováním Palmeho vraždy Kerstin Skarpová minulý týden o nových skutečnostech hovořila s policisty. Výsledek setkání je však tajný.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý švédský premiér Olof Palme na fotografii z roku 1986

Skarpová potvrdila, že Rausingová vyšetřovatele kontaktovala a že švédské úřady dostaly příslušné informace od britských orgánů.

Smrt na drogách závislé miliardářky

Rausingová zemřela v letos v červnu. V krvi měla kokain. Její manžel nechal její tělo v jejím pokoji v luxusní rezidenci Chelsea. Policisté je objevili při drogové razii v domě na počátku července. [celá zpráva]

Rausing byl počátkem srpna odsouzen k deseti měsícům vězení s dvouletým odkladem za to, že "bránil zákonnému a slušnému pohřbu Evy Rausingové". [celá zpráva]

Olof Palme byl zastřelen, když šel večer 28. února 1986 s chotí z kina. Jeho vraždu se nikdy nepodařilo vyšetřit. Od té doby podezření padlo mimo jiné na kurdské separatisty, na obchodníky se zbraněmi, na CIA či na tajnou službu bývalé Jugoslávie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám