Hlavní obsah

Letadlo v Amsterdamu uneseno nebylo, věž nerozuměla pilotovi

– Amsterdam • Aktualizováno

Nizozemské úřady ve středu nechaly uzavřít část amsterdamského letiště Schiphol. Nejprve byla objevena bomba z druhé světové války. Pak navíc nizozemská policie uvedla, že na palubě letounu společnosti Vueling, který na letišti dosedl, mohl být únosce, informovala agentura Reuters.

Část amsterdamského letiště byla uzavřenaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Dramatické okamžiky vyvrcholily pohotovostním startem nizozemských stíhaček F-16, které doprovodily letoun letící z Malagy s dvěma sty cestujícími na amsterdamské letiště, které bylo už částečně uzavřené. Stroj po dosednutí obklopili vojenští policisté.

Ukázalo se však, že stroj unesen nebyl. Nizozemské úřady potvrdily sdělení španělské letecké společnosti Vueling, která uvedla, že zpráva o únosu stroje vznikla následkem špatné komunikace mezi pilotem a kontrolní věží.

Uzavřená část letiště

Terminál pro lety do Schengenu byl uzavřen kvůli nálezu půltunové bomby z druhé světové války. Našli ji dělníci při výkopových pracích. Na místě zasahovali pyrotechnici.  Bomba byla později přepravena na bezpečné místo, aby mohla být bezpečně zlikvidována, uvedla mluvčí letiště.

„Terminál C byl z preventivních důvodů evakuován,“ řekla ráno mluvčí letiště. Dodala, že to naruší provoz letiště. „Můžeme parkovat s letadly jinde, ale jen v jisté míře. Takže to v nějakou chvíli povede k rušení letů nebo zpožděním,“ upozornila.

Z terminálu C jsou odbavovány lety do zemí Schengenského prostoru, tedy i do České republiky. „Provoz Českých aerolinií daná událost nijak neovlivnila. Dopolední linka odstartovala podle letového řádu,“ řekla Novinkám mluvčí společnosti Hana Hejsková. Zrušeno bylo jen několik letů.

Schiphol je třetím největším letištěm v Evropě a pátým nejrušnějším. Denně odbaví na 130 000 lidí. V předloňském roce tudy prošlo 45 miliónů cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám