Hlavní obsah

Norové jsou spokojeni, svět trest pro Breivika kritizuje

Norové v pátek s uspokojením sledovali rozhodnutí, že Anders Breivik stráví ve vězení 21 let s možností dalšího prodloužení trestu. Ve světě ale verdikt vyvolal rozporuplné reakce, většina reakcí tvrdí, že trest je příliš mírný. Norský právní řád ale přísnější nedovoluje. Trest, který Breivik dostal, je svým způsobem varianta doživotního vězení.

Foto: Heiko Junge, Reuters

Breivika přivádějí k soudu, kde si vyslechl rozsudek.

Článek

Muž, který zabil celkem 77 lidí, dostal 21 let vězení a soud může jeho pobyt za mřížemi poté prodlužovat vždy o pět let.

Pozůstalí trest vesměs přivítali. "Jsem spokojená. Jsem ráda, že byl shledán příčetným. Konečně si někdo troufl použít hlavu. Jsem také ráda, že pětice soudců se na verdiktu shodla jednomyslně," řekla Aamodtová listu Verdens Gang s tím, že nejdůležitější pro ni teď je, aby Breivik již nikdy nevyšel na svobodu.

Emma Martinovicová, která přežila masakr na Utöyi, cítí, že nyní, když byl Breivik odsouzen do vězení, může zase pokračovat ve svém každodenním životě. I ona doufala, že soud se přikloní k tomu, že Breivik byl v době útoků duševně zdráv, a byla prý nesmírně šťastná, když se tuto informaci prostřednictvím mobilního telefonu dozvěděla.

Lidé ze zahraničí, kteří soud sledovali, jsou ale překvapeni mírností trestu a kritizují norský právní systém, který přísnější trest nezná. "Jsem naprosto znechucený z rozsudku nad Andersem Breivikem. Zabil 70 lidí a dostal 21 let," napsal uživatel Max Cooper.

Například v některých USA je člověk často odsouzen k smrti za brutální vraždu jednoho člověka.

"Rozsudek nad Andersem Breivikem je tři měsíce a osm dní za každou jeho oběť a zranění do toho nejsou zahrnuti," uvedl uživatel Jeremy Vine. Další lidé na twitteru uváděli, že atentátník měl dostat přinejmenším doživotní trest.

Ten však norský právní systém nezná.

Reklama

Související témata:

Související články

Breivik dostal 21 let vězení, neodvolá se

Norský soud v pátek uznal vinným pravicového radikála Anderse Behringa Breivika, který loni v červenci zabil 77 lidí, z terorismu a poslal jej do vězení na 21...

Výběr článků

Načítám